Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

Tämä projekti on Suojärven Helylänniemen kylän kyläprojekti. Projekti sisältää kylän asutusluetteloita, tarinoita ja valokuvia, linkkeineen sukupuuhun. Kyläprojekti kehittyy ja täydentyy jatkuvasti.

Johdanto Helylänniemen kylään karjalaksi

suomenkielinen versio alempana

Johdanto Helylänniemen kylään suomeksi

Helylänniemen kylä sijaitsi samannimisessä niemessä Suojärven pohjoisrannalla Varpakylää vastapäätä. Niemi on ollut Suojärven vanhinta asuinaluetta, sillä siitä on maininta jo 1500 -luvun verokirjassa. Niemen nimi viitannee Helylän kylään Sortavalassa. Ne molemmat kuuluivat 1500-luvulla samaan veronkantoalueeseen.

Perimätiedon mukaan Suojärven pogostan ensimmäinen kirkko ja vanha kalmisto sijaitsivat Helylänniemessä, mutta omaa tsasounaa kylällä ei ollut. Koulussa ja asioilla käytiin Varpakylässä.
Kylä säilyi koko 1600-1900-lukujen ajan pienenä, korkeintaan viiden talon kylänä. Vuonna 1939 siihen laskettiin kuuluvan noin kymmenen asuttua taloa.

Helylännimellä vielä 1900-luvulla asuneen Joska-Pörkki -suvun esi-isä Parfenti Ivaninpoika asui Törisijän kylässä ja hänen poikansa Ivan Parfenteinpoika asettui Helylänniemeen 1760-luvulla. Petr Ivaninpoika eli kylässä 1780-luvulla ja hänen pojanpoikansa Timofei Mihailanpojan jälkeläisiä ovat Joskat ja Petri Mihailanpojan Pörkit. Pörkit asuivat isojaon jälkeen Lylyvaaralla ja Haapavaaralla.

Jo 1750-luvulla niemellä, jota perimätiedon mukaan kutsuttiin myös Prillinniemeksi, eli Brilli-Lerssi -suvun esi-isä Trifon Konstantinpoika, jonka pojanpojat Sidor ja Jelisei Fokanpoika siirtyivät 1820-luvulla Vuonteleeseen. Sieltä Tihon Sidorinpoika muutti Vegarukseen vuonna 1840 ja Ionniki Sidorinpoika 1890-luvulla Pöntösenvaaraan. Jelisei Fokanpoika muutti 1800 -luvun puolivälin aikoihin Salonkylään ja vielä 1900-luvulla siellä eli Brilli-nimisiä jälkeläisiä.

1800-luvulla kylällä asui uudisasukkaana Jefim Pahominpoika Sorokin-Harakka. Hän ilmeisesti avioitui Lerssin sukuun ja muutti Hukkalasta, jonne veli Ivan Pahominpoika jäi asumaan. Stepan Jefiminpojan pojanpoika Sergei Ivaninpoika muutti Hukkalaan, ja hänen jälkeläisensä käyttivät nimeä Leskinen. Stepan kuoli nuorena ja taloa emännöi leski Paraskeva Romanintytär. Ivan Jefiminpojan poika Jegor Ivaninpoika muutti Moisseinvaaran Jeroinvaaralle.

1900-luvulla kylään kuului myös tien läheisyydessä sijainneet Harjusen suvun talot ja Haapavaaran Pörkkien talot.[1]

Maanmittaushallituksen kartta vuodelta 1940 löytyy sivulta: https://www.discusmedia.com/maps/karelia/9330/

Kylän tiedot kasattu seuraavista lähteistä:
[1] Suojärven historia III. 2011. Omal Mual Vierahal Mual. Suojärven pitäjäseura ry.