Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles



Tämä projekti on Suojärven Naistenjärven kylän kyläprojekti. Projekti sisältää kylän asutusluetteloita, tarinoita ja valokuvia, linkkeineen sukupuuhun. Kyläprojekti kehittyy ja täydentyy jatkuvasti.

Johdanto Naistenjärven kylään karjalaksi

suomenkielinen versio alempana

Johdanto Naistenjärven kylään suomeksi

Naistenjärvi ja Torasjoki

Naistenjärvi sijaitsi kuusi kilometriä Kaitajärveltä itään. Järven itäranta oli Neuvostoliiton aluetta. Rautatie Suvilahdesta Naistenjärvelle valmistui vuonna 1927 ja samana vuonna perusti raumalainen Wihtori Kause Torasjoen Sahan Torasjoen ja Irstanjoen yhtymäkohtaan. Kyseistä paikkaa kutsuttiin myöhemmin Patapääksi tai Torasjoen kyläksi.

Sahan ympäristöön ja Naistenjärven aseman seudulle muodostui kyläyhteisö, joka koostui suojärveläisistä ja muualta Suomesta muuttaneista henkilöistä. Asukkaita tuli Karjalan eri osista, Länsi-Suomesta Satakunnasta, mm. Raumalta ja tilattomia työläisiä Suojärven alueen eri kylistä.

Kylässä lapset aloittivat koulunkäynnin syksyllä vuonna 1935 Kaitajärven koulussa ja vuoden 1936 keväällä Naistenjärvellä Kuhan talossa. Kylälle rakennettiin kivikoulu juuri ennen talvisotaa. Se vihittiin käyttöön 27.11.1939 ja kunnostettiin jatkosodan aikana. Sodan alkaessa Naistenjärvellä oli 40 rakennusta ja asukkaita yli sata. [1]

Lisää mielenkiintoista luettavaa Naistenjärvestä ja Torasjoesta sekä niiden asukkaista löytyy Matti Aaltosen kotisivuilta.
Naistenjärvi, itäsin asema 1939: http://aaltoma.net/naistej.html


Kylän tiedot kasattu seuraavista lähteistä:
[1] Suojärven historia III. 2011. Omal Mual Vierahal Mual. Suojärven pitäjäseura ry.