Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Suurpäälä, Säkkijärvi -kyläprojekti

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Paikkakunta projekti Säkkijärvi

Kirkonkylästä etelälounaaseen sijaitsi Säkkijärven toiseksi suurin kylä Suurpäälä, jossa sijaitsi mm. osuuskauppa ja kansakoulu. Länsipuolella sijaitsi Laihajärven kylä ja itäpuolella Muhulahden kylä. Kylästä rannikolle etelään sijaitsivat Jokikylä, Kaukiala ja Santajoki. Kuninkaantien eteläpuolella olevassa kylässä oli aikanaan Druin rustholli, joka mainitaan ainakin jo 1640-luvulla. Nykyään Suurpäälän nimi on Gorka [Горка].

Suurpäälässä asui vuonna 1915 717 henkeä (5,7% Säkkijärveläisistä), joista miehiä oli 348 ja naisia 369 (miesten osuus 48,5%). Suurpäälässä oli 6 numeroitua tilaa, yhteensä 150 tilanosallista (perhettä tai savua)

Eniten asukkaita oli Hovilla (nro 3), 216 henkeä. Kokolla (nro 6) asui 130 henkeä ja Suurpäällä (nro 1) asui 127 henkeä.

Suurpäälän laidalla sijaitsee myös Hiijenkallio, Hien Kallio; Korkea laaja kallio Säkkijärven rannalla em. Hiidenlehdosta parisen kilometriä länteen Suurpäälän kylän laidassa. Kerrotaan, että paikalla on näyttäytynyt hiisi joskus kauniina neitona, joskus vanhana akankäppyränä. "Tarun mukaan siellä on asunut hiisi, joki oli ihmisten vitsauksena, tehden heille kaikenlaista pahaa. Sitten taivaasta oli pudonnut valtava kivi, ja hiisi oli jäänyt sen alle." Toisen tiedon mukaan "Hiijenkallio on saanut nimensä siitä, kun ennen vanhaan ihmiset uskoivat taikoihin niin siellä kallionkoloissa oli ja olevinaan sellainen hiisi jota monet usko ja sitä palveli." http://jumalasuomi.tripod.com/hiitteet.htm

Kylästä tarkemmin kertoo Pekka Tommiskan kirja "SÄKKIJÄRVEN PITÄJÄN SUURPÄÄLÄN KYLÄSTÄ"

Suurpäälän tilat

1 Suurpää
2 Koso
3 Hovi (Druila)
4 Lassi
5 Tommiska
6 Kokko


Perustettu 2018
Projekteihin liittyminen: kullakin projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Säkkijärven kunnan kylän Suurpäälä kyläprojekti.

Projektin tarkoituksena on kerätä yhteen projektialueella syntyneiden, kuolleiden tai asuneiden henkilöiden Geni-profiileja ja rakentaa yhteistä sukupuuta.

Rekisteröidy kyläprojektin lisäksi suurempiin kokonaisuuksiin Miehikkälä , Virolahti , Uusimaa ja Kymenlaakso , Suomi ja Karjala