Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

  • Melania (Malanja) Teronen (1899 - d.)
    Räätäli, Moisseinvaara, Suojärvi. Myöhemmin: vaatturi, Suvilahti, Suojärvi. Vih. 01.07.1923.Sisaruksista vain Melanialla ja Aleksandralla ei ollut tuberkuloosia.
  • Hanna Katriina Metsäpelto (1906 - 1997)
    Valmistui kätilöksi Helsingin kätilöopistolta vuonna 1928.Toimi kätilönä Kontiolahdella,Suojärvellä,Lapinlahdella, Rautalammella, Suonenjoella, Polvijärvellä,Kesälahdella,Lauritsalassa,Kauhavalla, Vimp...
  • Mirja-Liisa Heinonen (1936 - 2021)
  • Väinö Puranen (1915 - 1941)
    Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta Sotilasarvo: alikersantti Joukko-osasto: Jalkaväkirykmentti 50, II pataljoona (II/JR 50) Siviilisääty: naimaton Lapsia: 0 Kansalaisuus: Suomi Kans...
  • Matti Supponen (1914 - 1939)
    Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta== Sotilasarvo: alikersantti Joukko-osasto: Jalkaväkirykmentti 34, III pataljoona, 7. komppania (7./JR 34) Siviilisääty: naimaton Lapsia: 0 Kansalai...

Tämä projekti on Suojärven Suvilahden kylän kyläprojekti. Projekti sisältää kylän asutusluetteloita, tarinoita ja valokuvia, linkkeineen sukupuuhun. Kyläprojekti kehittyy ja täydentyy jatkuvasti.

Johdanto Suvilahden kylään karjalaksi

suomenkielinen versio alempana

Johdanto Suvilahden kylään suomeksi

Suvilahti sijaitsi Suojärven eteläisellä rannalla, Lietteen Välikylän, Lietteen, Kaipaan Välikylän ja Kaipaan välissä. Suvilahti ympäristöineen oli sen aikaiseksi kyläksi pienen kaupungin veroinen. Liete ja Kaipaa olivat vanhempaa asutusta, mutta molemmat Välikylät olivat kasvaneet Suvilahden jatkeeksi. Itse Suvilahti oli hyvin rajattu alue: Suojärven asema ja siitä alkava, ehkä vähän yli kilometrin pituinen päätie, jonka toiselle puolelle kaikki nopeasti kasvoi ja kehittyi. Suvilahdesta kaavailtiin kauppalaa, asemakaavaa valmisteltiin, mutta talvisota ja alueluovutus keskeytti suunnittelun.

Suojärven rata valmistui Suvilahteen saakka vuonna 1923. Heti sen jälkeen alkoi Suvilahden asumattoman, metsäisen rannan nopea kehittyminen sahojen ja tehtaiden ympäröimäksi kauppa- ja asutuskeskukseksi.

Suvilahti ympäristöineen oli monien harrastusten keskus. Siellä toimi mm. vapaaopisto, työväenyhdistys, suojeluskunta ja lotat, urheilu- ja voimisteluseura, palokunta, partiolaiset, martat, näytelmäseura ja useita kuoroja. Elokuvat olivat hyvin tärkeä asia Suvilahdessa. Elokuvateattereita oli kaksi, teatteri Kaleva ja Kuvapirtti. Lähellä asemaa oli vehmas ja koivuja kasvava Suvisaari, jossa ihmiset kävivät kesäisin tanssimassa.

Lähde: https://suojarvi.fi/kylat/suvilahti/