Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Nederland in oorlog 1940-1945 - Hoofd project

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

Over dit project:

Dit project is het overkoepelend project voor alle projecten op Geni over de Tweede Wereld Oorlog in Nederland Wij vragen momenteel om hulp bij het verder uitbouwen van de sub-projecten van dit project.

English: This is the main project for all Dutch WW2 related projects currently on Geni

Nederland in oorlog 1940-1945

The Netherlands at war 1940-1945

Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Ook voor ons land was de Tweede Wereldoorlog begonnen. De strijd barstte los aan de grens, bij de Grebbeberg en rond de steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Tot de capitulatie op 15 mei 1940 waren er hevige gevechten, in Zeeland duurden de gevechten echter tot 17 mei. Hoewel het na de capitulatie rustiger werd, bleef Nederland het toneel van oorlogshandelingen. In de jaren die volgden werden er bijvoorbeeld bombardementen op Nederland uitgevoerd.

Mobilisatie

Mobilisation of the Netherlands Op 28 augustus 1939 begint de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, dat uiteindelijk over 300.000 manschappen beschikt.

Invasie

De Duitse invasie zorgt voor grote onrust. De koningin en het kabinet vluchten naar het buitenland en het dagelijkse leven is ontregeld. In het hele land wordt hevig gevochten, zoals in Kornwerderzand, op de Grebbeberg, bij de vliegvelden rond Den Haag en Rotterdam en bij de Moerdijkbrug. Het Nederlandse leger na het verwoestende bombardement op Rotterdam van 14 mei. De capitulatie wordt op 15 Mei 1940 getekend, in Zeeland pas op 17 mei. Middelburg wordt in die twee extra dagen nog zwaar getroffen.

Bombardementen

Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 wordt er tot 1944 niet meer actief gevochten in ons land. Wel worden er door zowel geallieerden als bezetters bombardementen uitgevoerd. Deze bombardementen kosten vele mensenlevens en richten grote schade aan.

Bronnen en referenties:

Sources and references

Projecten

Projects

Slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog in Nederland

Victims of war

Oorlogsgraven

Wargraves

Jodenvervolging in Nederland

Verzet / Resistance

Dutch resistance

Overig

Other related projects