Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

A branch of the Croatian Genealogy – Dalmatia project / Ovaj projekat je dio projekta Hrvatsko Rodoslovlje

O gradu:

Osobna iskaznica

Puni naziv: Grad Ploče Skraćeni naziv: Ploče Administrativna pripadnost: Dubrovačko-neretvanska županija Broj stanovnika u općini prema popisu iz 2001. godine: 10.834 Zemljopisni položaj: , 43,0567oS i 17,4316oJ Službena stranica: www.ploce.hr Ostala naselja u općini: Stablina, Komin, Rogotin, Banja, Šarić Struga, Staševica, Crpala, Spilice, Peračko blato, Plina jezero i Baćina

Okosnicu čini teretna morska luka, prema definiciji luka od međunarodnog značaja za Republiku Hrvatsku, druga po količini pretovarenog tereta u Hrvatskoj i luka s najbržim rastom u posljednjih nekoliko godina (4,2 milijuna tona tereta u 2007. godini); lučko gospodarstvo uvjetuje i razvitak brojnih srodnih djelatnosti: špediterskih, skladištarskih, prijevozničkih, agencijskih i inspekcijskih. Industrija, koja je nekad bila relativno značajna po prihodu i upošljavanja u odnosu na ostale primorske gradove, danas je gotovo i iščezla (osim proizvodnje brtvenih obloga).

Veća ulaganja u tijeku realiziraju se kao dio strateške prometne i prostorne politike središnje vlasti u okviru Projekta integracije trgovine i transporta (TTI – Trade and Transport Integration Project) koji će unaprjeđenjem tehnologije, povećanjem skladišnih kapaciteta i uređenjem obalne i operativne infrastrukture unaprijediti luku Ploče u jednu od vodećih mediteranskih pretovarnih luka.

Budući razvoj temelji se na iznimno dobrom geopolitičkom i prometnom položaju, a pospješit će ga skora izgradnja Jadransko-jonskog puta i ogranka C paneuropskog koridora 5, na čijem se ishodištu Ploče i nalaze.

Ploče odnedavno imaju izgrađenu crkvu i pastoralni centar, jer je Župa Ploče utemeljena tek 1961. godine. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji, kraljici neba i zemlje, dok je Pastoralni centar u Pločama posvećen sv. Liberanu. Krajem 1999. je otpočela izgradnja crkve u centru grada, službe se danas u njoj obavljaju redovno a potpuni završetak radova (kamen) se očekuje uskoro.

Ploče (samo mjesto) imaju 6.537 stanovnika.Od toga je 2789 mlađih od 30 godina, 2753 je stanovnika u dobi između 30 i 60 godina, dok su 975 stanovnika starija od 60 godina.

Grad Ploče (sa naseljima) ima 10.834 stanovnika

http://hr.wikipedia.org/wiki/Plo%C4%8De

Web stranice:

Naselja: