Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Top Surnames

view all

Profiles

This project is about first old cemetery of St.Stephen's in Split, Croatia.

Work in progress

Please join us!

Your participation are welcome in this project. For join to this project (select ACTIONS (top right) and click Join Project) if you are or would like to become a part and participation of this project.

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/db/96/dd/25/5344483bdc93afb4/ran99maf_t2.jpg
For instructions on how to use Geni, refer to the Geni Help Portal
For any question, please using a field for discussion in project, here.●▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬♥▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬●

For other information about project please refer on croatian language.

Ovo je projekt o prvom starom groblju Sv. Stjepana u Splitu, Hrvatska.

Radovi u tijeku

Dodajte profile sa svog stabla i slobodno ažurirajte popis u nastavku. / Add profiles from your tree and update the list below.

Pridružite nam se!

Vaše sudjelovanje je dobrodošlo u ovom projektu. Da biste se pridružili ovom projektu (odaberite Akcije (gore desno) i kliknite Pridružite se projektu) ako ste ili želite postati dio i sudjelovati u ovom projektu.

s3.amazonaws.com/photos.geni.com/p13/db/96/dd/25/5344483bdc93afb4/ran99maf_t2.jpg
Upute o korištenju Geni, pogledajte Geni Help Portal
Za sva pitanja upotrijebite polje za raspravu u projektu,ovdje.●▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬♥▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬●

Povijest / History

Sustipan (tal. Cimitero St. Steffano, Cimitero Sustipan, eng. Cemetery Sustipan, St.Stephen's Cemetery) manji poluotok smješten nedaleko od središta grada Splita, koji sa jugozapada zatvara splitsku gradsku luku. Tu je u kasnoj antici postojala kršćanska bazilika, na čijim je temeljima sagrađen srednjovjekovni samostan sv. Stjepana pod borovima, koji je imao veliki ugled u Splitu. U to samostanu je jedno vrijeme (od 1078.) živio i posljednji član kraljevske dinastije Trpimirovića, Stjepan II. († 1090./91.), nakon što se odrekao svih časti i krune u korist hrvatskog bana Dmitra Zvonimira.

Samostan je propadao od 14. stoljeća, kada su ga napustili redovnici, da bi naposljetku bio porušen 1832. godine kada je gradska uprava odlučila na tom mjestu podići gradsko groblje. Nakon Drugog svjetskog rata, groblje je porušeno i premješteno na današnju lokaciju na Lovrincu, a prostor Sustipana pretvoren je u park.

Na ovom groblju su bili pokopani građani, vojnici, svećenici, obitelji, djeca tijekom povijesti grada Splita za vrijeme Austro-Ugarskog carstva, 1.i 2. svjetskog rata.

Pojedine osobe od građanstva su bile pokapane: u zajedničke grobnice od pojedinih Bratovština, grobnice pojedinih obiltelji ili zasebnim gtobovimai, čak je bilo grobova koji nisu imali nikakvih oznaka. - Za detaljnije pogledajte članak/ For more details see this article: Sustipanske grobnice / Sustipan - St.Stephen's Cemetery' graves, gravestones

SUSTIPAN 1959. godine - godina rušenja groblja

1959. godine, odlučeno je da se sravni jedno od najljepših mediteranskih groblja na Sustipanu, što je prema mišljenju mnogih stručnjaka i kroničara najveći kulturocid u novoj povijesti grada Splita. Od osnutka groblja 1826. pa do Drugog svjetskog rata tamo je bilo ukopano više od 50.000 Splićana, više nego je Split imao živih stanovnika četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Tom monstruoznom razaranju gradske povijesti pomogla je i struka, krema povjesničara umjetnosti i urbanista. Političku odluku da se sravni groblje podržali su akademici Stjepan Gunjača i Kruno Prijatelj, kao i braća Jerko i Tomislav Marasović, koji su izradili prijedlog novog Sustipana bez groblja.

Taj plan su podržali i vodeći splitski urbanisti - Stanko Dvornik, Milorad Družeić i Budimir Pervan. Izostankom sa sastanka izbjegli su se očitovati akademici Milan Prelog, Andro Mohorovičić i Cvito Fisković koji je bio tada direktor Konzervatorskog zavoda. Izdvojena mišljenja imali su Vladimir Rismondo, Ksenija Cicarelli te Duško Kečkemet, koji se jedini oštro suprotstavio uništenju ovog groblja.

Na čelu grada Splita je u to vrijeme bio gradonačelnik Rade Dumanić. Za razliku od rušenja Monumentalne fontane na Rivi, poznato je da većina gore spomenutih koji su bili za rušenje i devastaciju groblja bili dobitnici nagrade grada Splita za životno djelo. Nije poznato da li im se ovaj slučaj rušenja groblja na Sustipanu uzelo u obzir kao jedno od njihovih značajnih postignuća.

Za vrijeme rušenja groblja gospodin Duško Kečkemet, koji je ujedno zaslužan sa sačuvane nadgrobne spomenike sa groblja. On je tada potrpao u kamion nadgrobnih spomenika sa groblja koliko je mogao i odvezao ih u Muzej arheoloških spomenika i Muzej grada Splita, gdje se isti i dan danas nalaze i čuvaju. Oko dvije trećine pokojnika ostalo je na Sustipanu, a neke kosti završile su u rupi kraj crkve sv. Stjepana.

Na zapadnoj strani groblja bile su grobnice raznih bratovština i te kosti su razbacane , a vjerojatno ih još ima i dan danas u dubljin slojevima. Samo jedan mali dio posmrtnih ostataka i grobnica je prebačen na Tršćenicu (groblje Lovrinac), kao i grobnice splitskih gradonačelnika, te od pojedinih članova splitskih obitelji u obiteljske grobnice, dok neki od spomenutih posmrtnih ostataka se nalaze u zajedničkoj gorbnici na groblju Lovrinac. Nekoliko godina nakon uništenja groblja još su se mogle vidjeti kosti u uništenim grobovima. Dio kostiju je završio u moru, no tome nema pisanih tragova, ali ima još živih svjedoka koji su to gledali i mogu posvjedočiti o tome kao gosp. Vinko Jelaska.

Sustipanske grobnice / Sustipan - St.Stephen's Cemetery' graves, gravestones

Crkveni odjeljak na groblju Sv. Stjepan / A Church section at the St.Stephen's Cemetery - priests

Građanski odjeljak na groblju Sv. Stjepan / A Citizens section at the St.Stephen's Cemetery - Civilians, childrens and families

Vojni odjeljak na groblju Sv. Stjepan / A military section at the St.Stephen's Cemetery - soldiers, children of soldiers, wives of soldiers and other members from their family

From this below list of Church records of deaths available a information about last resting place of soldiers / person, who are buried on this cemetery. In this Church records was wrote about soldier/ person and where was been a grave, tomb number and field on cemetery, with all other informations. Some pictures of graves, tombs and gravestones are available in book about cemetery, separated pictures aren't available because this cemetery was been demolished after WW2. Some of gravestones and tombs are exists and available today, about them you can look in Museum of city Split, Archaeological Museum of Split or on local cemetery Lovrinac.

Follow this example in this project:

Vojnici / Soldiers

The name of the military regiment,

  • Name and surname of the soldier, date or year of his birth - date or year his death, grave number (Tomb I) Field number, how many years did he have when he died (28), case of death

In the description of the soldier / person profile put a link from the record as the MKU number of row - link

<Ispod dodajte ime vojnika / osobe - Below add the name of the soldier / person or only add a profile in project>

Poveznice / Links