Projekti on aloitettu 7.4.2020.
Tervetuloa yhteistyökumppaniksi
Asikkala, Anianpellon kylä -projektiin! (Toiminnot > Liity projektiin)
Kun lisäät kylässä asuneen henkilön profiilin projektiin, tarkista että syntymäpaikkatiedot ovat oikeassa kohdassa, mikä helpottaa jatkossa projektiin liitettyjen profiilien tarkastelua ja lajittelua (ks. ohje: paikkatiedon tallennus profiiliin).
Tärkeää on, että lisätystä profiilista löytyy myös lähdetiedot, kts. ohje
Projektin yhteistyökumppanina voit myös täydentää projektisivun kuvausta ylhäältä kuvan yläpuolelta kohdasta "Muokkaa"
ANIANPELTO
Anianpelto on kylä, asuinalue ja liikekeskus Asikkalan Vääksyn taajaman itäosassa. Etäisyyttä Vääksyn kanavalle on reilu kilometri.
Anianpeltoa oli anottu Hollolan Lahden kylän korvaavaksi markkinapaikaksi jo vuonna 1693, mutta vihdoin vuonna 1727 Anianpellon kylä sai markkinaoikeudet. Anianpelto kehittyikin 1700-luvun alkupuolella merkittäväksi markkinapaikaksi, josta suunniteltiin kauppalaa. Kustaa III:n käydessä Anianpellossa vuonna 1775 hän määräsi, että rikosseuraamuksen toteuttamiseen käytetyt raippamännyt oli suojeltava. Museovirasto on listannut Anianpellon markkinapaikan ja mökkiasutuksen merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Markkinapaikan merkkinä kohoava vanha männikkö, joka on omistettu Kustaa II Aadolfille, on rauhoitettu.
Anianpellon taistelu oli Asikkalan Anianpellossa 17. – 18. huhtikuuta 1918 käyty Suomen sisällissodan taistelu. Siihen liittyivät myös muutaman päivän sisällä käydyt pienemmät yhteenotot Kurhilassa, Asikkalan kirkonkylässä ja Vääksyssä, kun majuri Hans Kalmin johtama Pohjois-Hämeen rykmentin 1. pataljoona eteni Päijänteen länsirantaa pitkin kohti etelää. Kiivaimmat taistelut käytiin kuitenkin Vesijärven ja Päijänteen välisellä kapealla kannaksella Vääksyn kanavan itäpuolella sijaitsevassa Anianpellon kylässä. Lähes vuorokauden kestäneen taistelun jälkeen punaiset jatkoivat edelleen vetäytymistään kohti Lahtea ja Vierumäkeä.
Talot ja torpat
Anianpelto 1: Lautamies
Anianpelto 2: Pasola
Anianpelto 3: Pirppula
Anianpelto 4: Laakkala
Anianpelto 5: Konkonen/Konkoin
Anianpelto 6: Kartano
Anianpelto: käsityöläisiä
Anianpelto: itsellisiä, vaivaishoitolaisia, irtolaisia