Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.
view all

Profiles

Tämä projekti on Suojärven Pönttösenvaaran eli Saviniston kylän kyläprojekti. Projekti sisältää kylän asutusluetteloita, tarinoita ja valokuvia, linkkeineen sukupuuhun. Kyläprojekti kehittyy ja täydentyy jatkuvasti.

Johdanto Pönttösenvaaran kylään karjalaksi

suomenkielinen versio alempana

Johdanto Pönttösenvaaran kylään suomeksi

Pönttösenvaaran kylää kutsuttiin myös Savinistoksi ja se sijaitsi Suojärven pohjoisosan länsirannalla, saman nimisen vaaran ja Suojärven välimaastossa. Kylä rajoittui pohjoisessa Nasareinvaaran kylään. Annantehtaalta kylään tultaessa ylitetään Savinistonsilta ja vasemmalle käännyttäessä tie vei ennen Korpiselkään asti, nykyään Vegaruksen kylään. Aikanaan sillan ali kulkevan joen varrella oli Paavo Lerssin vesimylly. Saviniston ”tiensuora” oli suosittu kokoontumispaikka. Savinistolla ei ollut omaa tšasounaa eikä koulua, mutta tienhaaran läheisyydessä oli Helluntaiseurakunnan hautausmaa. Palvelut olivat Varpakylässä ja Salonkylässä.

Pöntösenvaaralle saattoi antaa nimen 1630-luvulla Vaaralla asuneet Fedorko ja Sentka Päntyieff (Pönttönen). Savinisto saattoi olla Savina-nimisen miehen mukaan johdettu ja tarkoitti ehkä Savinan taloa ja perhekuntaa. !800-luvulla lähistöllä asui Savva Nikitinpoika Rumpunen jonka isä Nikit Filipinpoika eli Nasarenvaaran kylässä 1780-luvulla. Toisaalta myöhemmin arveltiin, että Savinist olisi alueen savisesta maasta johtuva nimi. Noin 1920-luvulla Tsutsuset pitivät siellä lyhyen aikaa tiilitehdasta. Savea otettiin Savinistosta ja Jerosien puolelta Lylysillan läheltä, mutta koska tiilistä ei tullut kunnollisia, tehdas lopetettiin.
Jyrkinen-Pyy-Kuutti -suvun esi-isä Ignatei Mihailanpoika mainitaan kylässä vuoden 1753 maakirjassa. Hänen vanhauskoisen poikansa Jegor Ignateinpojan jälkeläiset elivät kylässä 1900-luvulla käyttäen sukunimeä Jyrkinen. Nikit Ignateinpojan pojanpoika Nazari Kondrateinpoika muutti Vuonteleeseen ja käyttivät sukunimeä Pyy. Myös Petr Ignatinpojan jälkeläiset asuivat Vuonteleen kylän puolella Petrisevaaralla ja käyttivät sukunimenään Kuuttia.

Pöntösenvaaran kylään muutti Ionniki Lerssi vuonna 1890 Vuonteleen kylästä. Hänen poikapuolensa olivat syntyjään kokonniemeläisiä ja käyttivät sukunimeä Kokkonen. Lerssin oma poika Paavo Lerssi toimi kylän myllärinä.[1]


Tietoa kylästä löytyy myös Suojärven Pitäjäseuran sivulta: https://suojarvi.fi/kylat/ponttosenvaara/
Kylän tiedot kasattu seuraavista lähteistä:
[1] Suojärven historia III. 2011. Omal Mual Vierahal Mual. Suojärven pitäjäseura ry.