Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Partiala (Pardila), Koivisto, Finland

« Back to Projects Dashboard

view all

Profiles

 • Matti Juhonpoika (1745 - 1786)
  Syntymä ja kaste Avioliitto 29.3. 1771 vihittiin Maths Johansson Saarenpäästä ja Christina Georgsdotter Perhe RK1762-1774 / 125 s.122 ( ); RK 1781-1789 / 144 s.169 ( Matts Johansson (s. 19.2.1745), ...
 • Risto Aataminpoika Tuuli (1744 - 1804)
  Syntymä ja kaste Avioliitto 3.2.1768 vihittiin Christer Adamsson Partialasta ja Anna Matthia' ( ) Perhe RK 1762-1774 / 166 s.163 ( ); RK 1781-1789 / 189 s.217 ( ); RK 1791-1798 / 226 s.220 ( ); RK 1...
 • Anna Matintytär Tuuli (1745 - 1802)
  Koiviston seurakunnan arkisto - I C:1 Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1741-1762, jakso 10, sivu 16-17: Syntyneet 1745 touko-joulukuu; Kansallisarkisto: / Viitattu 29.10.2022 Koiviston seurakunnan...
 • Matti Heikinpoika (c.1726 - 1748)
  RK 1741-1751 / 101 s. 104, Pardiala Rynö ( ) Hindrik Thomasson ja vaimo Anna Jöransdotter sekä lapset Johan, Matt ja Daniel (sekä tämän vaimo Anna Larsson Pardialan Rynöstä), Jacob, Petter, Carin, Mari...
 • Taneli Heikinpoika Rynö (c.1727 - 1777)
  Kansallisarkisto, . Daniel Henricssonin perhe Pardialan Rynöstä: 2. vaimo Catharina Matsdotter, lapset 1. avioliitosta Johanna ja Helena, ja 2. avioliitosta Walborg, Michel, Maria Avioliitto: Kuolema j...

Tämä projekti on Koiviston pitäjän, myöhemmin Koiviston maalaiskunnan Partialan (Pardila) kylän kyläprojekti.
Perustettu 9.2.2019

Läntisin saarista oli Tiurinsaari ja juuri siellä sijaitsevalla Pakahamminniemellä kerrotaan olleen vanha karjalaisten kauppapaikka, jolla oli hyvä ja suojainen satama. Saaren nimi viittaa Räisälän Tiurinlinnaan, jossa käytiin kauppaa ainakin jo ristiretkien aikana.

Tiurinsaarella sijaitsivat seuraavat Koiviston kylät: Tiurinsaaren eli Joutsimiehen kylä, Vanhakylä ja Partiala.

Tiurinsaaren kylä oli saaren kolmesta kylästä pohjoisin. Kylään luettiin kuuluvaksi myös Korvenala. Perimätiedon mukaan Tiurinsaaren kylä on aikoinaan sijainnut saaren länsirannalla Ollinpäässä, ja sinne lienee tullut asukkaita Inkerinmaalta. Lentohiekka on aikojen kuluessa muutellut maisemaa Linnansaaren ympäristössä. Saaren keskivaiheilla sijaitsi Vanhakylä ja eteläisin oli Partiala. Kylissä oli ennen sotia yhteensä 128 asuttua taloa ja niissä oli asukkaita noin 600. Kaikki kylät olivat saaren itärannalla. Jokaisessa kylässä oli taloja tai taloryhmiä, jotka oli rakennettu aivan rantaviivan tuntumaan. Puolet Partialan taloista sijaitsi kuitenkin noin puolen kilometrin päässä rannasta. Saaren rannat olivat hienoa valkoista hiekkaa ja puusto mäntymetsää.

Tiurinsaaressa sanotaan olleen eniten ammattikalastajia toisiin saariin verrattuna. Troolikalastuskin oli saanut jalansijaa jo ennen sotia, mutta sopivan kaluston puuttuessa saaliit jäivät vähäisiksi. Kymmenkunta nuottakuntaa harjoitti ammattimaista talvikalastusta ja apajia heillä oli saaren joka puolella. Kesällä pyydettiin myös verkoilla ja rysillä.

Kalaa savustettiin kolmessa savustamossa ja Tiurinsaaren kylässä oli Viipurin

Kalakaupan kalasuolaamo, jossa käsiteltiin päivittäin tuhansia kiloja kalaa. Suolaaminen oli naisten ja koululaisten työtä. Merenkulun ammateissa oli runsaasti nuoria, mutta myös varttuneempia miehiä. Osa heistä työskenteli ympäri vuoden ulkomaan liikenteessä, ja osa vain kesäkaudella kotimaan liikenteessä. Kesäisin käytiin töissä myös Koiviston satamassa.

Maata viljeltiin ja karjaa hoidettiin kotitarpeiksi. Tilat olivat pieniä ja niillä pystyttiin pitämään korkeintaan pari lehmää, muutama lammas ja kana sekä hevonen, joka oli hyvin tärkeä apu talvikalastuksessa. Karja kulki saarella vapaana, ja sen takia pellot piti aidata. Tarpeelliset maanviljelyskoneet olivat yhteiskäytössä ja niillä oli vakituiset koneenkäyttäjät.

Jokaisessa kylässä oli oma kyläkauppa. Vanhassakylässä ja Tiurinsaaressa oli kummassakin yksi puhelin. Raha-asioita hoiti Tiurinsaaren Osuuskassa. Kansakoulu sijaitsi Vanhassakylässä. Se oli perustettu 1902 ja sitä laajennettiin 1930-luvulla.

Tiurinsaaren kylässä oli kaksi laivalaituria ja Vanhassakylässä ja Partialassa kummassakin yksi.

Kalastajien ammattitaidon kehittämiseksi oli perustettu Tiurinsaaren kalastajaseura ja Partiala-Vanhankylän kalastajaseura. Ensin mainitussa seurassa oli 30-luvun lopulla 30 jäsentä ja jälkimmäisessä 50 jäsentä. Kalastajaseurojen hallinnassa olivat saarella sijaitsevat neljä meripelastusasemaa: Ollinpää, Pienhiekka, Linnansaari ja Päätinki.

Jokaisella niistä oli kaksi purjein varustettua merivenettä.

Tiurinsaaren kylässä toimi merisuojeluskunta. Rauhan aikana se piti yhteisharjoituksia Rannikkotykistörykmentti 2:n kanssa Kokamäen vartiotornista. Saaressa toimi myös vuonna 1907 perustettu Tiurinsaaren Raittiusyhdistys sekä Tiurinsaaren-Vanhankylän Marttayhdistys.

Teksti lainattu: Suomen Koivisto-seura ry

Projekteihin liittyminen: kullakin projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Projektin tarkoituksena on kerätä yhteen projektialueella syntyneiden, kuolleiden tai asuneiden henkilöiden Geni-profiileja ja rakentaa yhteistä sukupuuta.

Rekisteröidy kyläprojektin lisäksi kokonaisuuksiin :


Suomi ja Karjala

Uusimaa ja Kymenlaakso

Karjalankannas

Viipurin kaupunki
Viipurin maalaiskunta
Johannes
Kuolemajärvi
Säkkijärvi
Virolahti
Lavansaari
Seiskari