Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Vantaa, Vapaala - Friherrs, kaupunginosa, Suomi

view all

Profiles

  • Aarne Emil Nykvist (1905 - 1972)
    Nurmijärvi rippikirja 1910-1920 (AP_I I Aa:26) Sivu 473 Klaukkala ; SSHY Avioliittokuulutus Nurmijärvellä Hyvinkään Sanomat 8.4.1931 Aarne Nykvist toimi Friherrsin ensimmäisen koulun vahtimestari...
  • Astrid Helena Nykvist (1913 - 1998)
    Astrid Nykvist toimi Friherrsin koulun keittäjänä ja siivoojana. Hänen miehensä Aarne oli koulun vahtimestari. Katso Kyläkuulumisia 2/1988 sivu 4 Genos. 1993. Numero 3. Vuosikerta 64. Suomen Sukutut...
  • Eila Hacklin (deceased)
  • Pentti Kullervo Hacklin (1922 - 2013)
    Pentti Hacklin työskenteli OTK:n margariinitehtaalla Helsingissä. Katso Kyläkuulumisia 3/2008 alkaen sivulta 4
  • Karl Wilhelm Hacklin (1886 - 1946)
    Karl Wilhelm Hacklin; syntymä- ja kuolinaika hautakivestä Malmin hautausmaa

Tervetuloa kaikki Vantaan Vapaalan kaupunginosan sukututkimusprojektiin!
Projektin tarkoituksena on kerätä kaikki Vapaalan asukkaat ja maatilat samaan paikkaan.
Vapaala kuluu osana kuluu osana Paikkakunta Vantaa - Vanda, Suomi, Helsingin maalaiskunta - Helsinge,
alueellinen projekti Uusimaa ja Kymenlaakso.

Projektiin liittyminen: Valitse Geniin kirjautuneena ollessasi tällä sivulla Toiminnot > Liity projektiin.
Profiilien lisääminen projektiin: Valitse Geniin kirjautuneena ollessasi ja projektiin liityttyäsi profiilisivulla Toiminnot > Lisää projektiin. Projektiin liitetään kylässä syntyneiden, asuneiden, kuolleiden tai sinne haudattujen tai hautamuistomerkin saaneiden henkilöiden profiileja.

Rajatorppa on eteläisellä Länsi-Vantaan Myyrmäen suuralueen Vapaalan kaupunginosassa sijaitseva kerrostaloalue.

Vantaan projektit

Vantaan Myyrmäen suuralueen projektit:
.

Vapaala (ruots. Friherrs), alkuperäiseltä nimeltään Friherrs, on 1930-luvulla alkunsa saanut pientaloalue ja 1970-luvulta myös kaupunginosa Länsi-Vantaalla. Vapaalan pientaloalue sijaitsee Vihdintien itäpuolella Variston ja Myyrmäen ja Rajatorpan kerrostaloalueen rajaamalla alueella. Vapaalan kaupunginosaan kuuluu myös 1960- ja 1970-luvuilla rakennettu Rajatorpan, ruotsiksi Råtorp, kerrostaloalue. Vapaalan pientaloalueelta on matkaa Helsingin rajalle n.750 metriä, Espoon rajalle 1,1 km ja Helsingin keskustaan 12 km linnuntietä mitattuna. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on noin 10 km ja ajomatka sinne kestää 15-20 min.

Rajatorpan kerrostaloalue mukaan lukien alueella asuu hieman vajaa 4000 asukasta. Miehiä on hiukan enemmän kuin naisia. Alueella on n. 700 taloa, joista vajaa 500 on yhden asunnon pientaloja ja n. 110 muita erillistaloja. Nuo kuutisensataa taloa muodostavat alkuperäisen Vapaalan kylän rakennuskannan. Vapaalaiset ovat yli 90 %:sti suomenkielisiä. Asukasluvusta tieto perustuu v. 2022 lähdetietoihin.

Vapaalan kaupunginosa kuuluu Myyrmäen suuralueeseen. Vapaala on kävelyetäisyyden päässä Myyrmäen palveluista, kuten terveysasemasta, kauppakeskus Myyrmannista, kirjastosta, urheilutalosta, urheilupuistosta sekä Petikon vapaa-ajan- ja sisustusliikkeistä. Rajatorpassa on ostoskeskus.

Myyrmäen suuralueeseen kuuluuvat seuraavat kaupunginosat: 10 Linnainen, 11 Hämevaara, 12 Hämeenkylä, 13 Vapaala, 14 Varisto, 15 Myyrmäki, 16 Kaivoksela, 17 Martinlaakso, 18 Vantaanlaakso, 20 Askisto, 26 Petikko.
31.12.2020 Vapaalassa oli asukkaita 3 993 henkilöä.

Vapaala on yksi Vantaan vanhimmista omakotitaloalueista, ja sen historia juontaa juurensa 1930-luvun loppupuolelle aikaan, jolloin alue kuului silloiseen Helsingin maalaiskuntaan ja jolloin alueelle syntyi pääasiassa helsinkiläisen keskiluokan rakennuttama asuin- ja huvila-alue kauas silloisen kaupungin vaikutuspiiristä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle vuoden 1936 paikkeilla, ja alue sai nopeasti huvilakaupunginosamaisia piirteitä omien kauppojen ja v. 1938 perustetun VPK:n myötä. Friherrsin asukasluvun kasvaessa ja lapsiperheiden myötä heräsi myös ajatus omasta koulusta, mutta sotavuodet viivästyttivät kehitystä ja nykyisenä Rajatorpan kouluna (alakoulu) tunnettu Ilpolan koulu avasi ovensa vasta lokakuussa 1948. Suomalaisen nimensä Vapaala sai 1960-luvulla.

Rajatorpan kerrostalot ovat valmistuneet Helsingin Saton kanssa tehdyn aluerakentamissopimuksen (1967) pohjalta vuosina 1968–1974.

Friherrs on Länsi-Vantaan ensimmäinen taajama

1930-luvulla oli Friherrs Helsingin maalaiskuntaa, missä viljellyt pellot hallitsivat maisemaa ja oli harvaan asuttua. Koko läntinen alue oli vailla suurempia keskuksia. Hämeenkylän Övre Labbaksen omistajien Axel ja Gerda Sahlberg (Axel Einar Sahlberg ja Gerda (Cenda) Sahlberg (Hausen)) päätti ryhtyä palstoittamaan omistamiaan metsämaita Vanhan Hämeenkyläntien itäpuolella merkitsi suurta muutosta Friherssin kylän elämään ja asuinalueen syntyyn.
Friherrsin alue kuului suurelta osin kolmelle tilalle: Rajatorpalle, Övre Labbakselle ja Nedre Labbakselle. Kylässä oli vielä kolme pientä asuntotonttia, joissa asuivat Niemi, Nykvist ja Sjöström.

Ensimmäisen kerran Friherrsin palstoja myytiin Helsingin Sanomissa toukokuun lopulla 1936. Toistuvat erilaiset tonttien myynti-ilmoituket lehdissä, joissa kehuttiin nopealla 20 minuutin linja-autoyhteydellä Helsinkiin ja edullisilla maksuehdoilla, saatiin palstat myytyä. Tonttien neliöhinnat vaihtelivat kolmesta viiteen markkaan.

media.geni.com/p13/ba/b9/45/45/5344486050cd723d/vapaala_omakotitalotontteja_1936_original.jpg?hash=42b06f8ff8ebc44008546320b886a5e5a9d09147f393195b1bceea97aa46a02e.1716447599 Friherrsin tonttien myyntiilmoitus Helsingin Sanomissa 12.06.1936 https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1983049?page=14

Tontin mittaus ja paaluttaminen aloitettiin 1936. Maarekisteriin uudet tontit merkittiin vuonna 1937. Monella tontilla oli ensin aluksi vain pieni mökki kesänviettoa varten ja myöhemmin rakennettiin varsinainen asuinrakennus. Pienet ensin rakennetut mökit jäivät sitten saunaksi tai varastoksi.
Mitään kaavaa tai edes rakennussuunitelmaa ei alueella ollut. Talot suunniteltiin itse. Jokainen kyhäsi mökkinsä itse, apuna sukulaiset, ystävät ja naapurit.
Enemmistö muuttajista oli lapsiperheitä. Eniten tontit kiinnostiva lähellä asuvia pitäjänmäkeläisiä, myös Helsingistä ja lähellä olevista itsenäisistä kunnista, Espoo, Haaga, Huopalahti, Oulunkylä ja Kulosaari. Suuri osa ostajista oli 1900- 1914 syntyneitä ja työväestöön kuuluvia.

Nykypäivä

Nykypäivän Vapaala on yleisilmeeltään hyvin samankaltainen kuin vanha huvila-alue on ollut, talokanta on tosin uusiutunut ja suuremmat huvilatontit on lohkottu ja rakennettu tiiviimmiksi, mutta vanha Frisun mäen rinteille syntynyt yhteisö eroaa edukseen pelloille rakennetuista omakotitaloaluekeskittymistä. Vapaalaan on kaavoitteilla myös uusia omakotitontteja Vapaalantien, Ilpolantien (ent. Vanhan Hämeenkyläntien) ja Kierretien varsille (2012).

Vapaala eli Friherrs on kaupunginosa Myyrmäen keskustan länsipuolella. Asukkaita on 4 000. Alue jakautuu varsinaiseen Vapaalan omakotialueeseen, jota alettiin rakentaa jo 1930-luvulla, sekä Rajatorpan kerrostaloalueeseen, joka rakennettiin 1970-luvulla. Nykyisestä asuntokannasta noin puolet on kerrostaloja ja pientaloja vajaa 40 %. Alueen ostoskeskus ja lähikaupat sijaitsevat Rajatorpassa. Myös päiväkodit, Rajatorpan koulu, posti ja huoltoasema löytyvät sieltä. Myyrmäen keskustan palvelut ovat myös vain kahden kilometrin päässä. Liikenneväylistä tärkeimpiä ovat Rajatorpantie ja Vihdintie, joita pitkin kulkevat bussilinjat Myyrmäkeen, Helsinkiin ja Leppävaaraan. (Myös runkolinja 560:n päätepysäkki on lähellä Rajatorppaa. Uusi tie (runkolinja 300) puhkaistu v. 2023 Myyrmäki - Vihdintie ja Vapaalassa ei mitää bussilinjaa enää kulje). Lähin rautatieasema on Myyrmäessä.

Vapaalasta löytyy paljon vihreää. Sen koilliskulmassa sijaitsee Vapaalanmetsä, joka yhdistyy Myyrmäenmetsään ja Myyrmäen urheilupuistoon. Eteläpuolella Rajatorpanaukee yhdistyy Helsingin Honkasuohon, jossa kulkee monia ulkoilureittejä ja polkuja. Myös naapurustojen välistä löytyy useita puistoalueita. Liikuntaa harrastetaan Vapaalan liikuntapuistossa, jossa on kentät muun muassa lentopallolle, rantalentopallolle ja tennikselle. Koirapuistot löytyvät sen vierestä sekä Sahapuistosta. Luhtitien varressa on matonpesupaikka. Kaiken kaikkiaan Vapaala on rauhallinen ”kylä”, jossa asukkaiden välille on syntynyt vahvaa yhteisöllisyyttä ja naapurihenkeä. Erityisesti lapsiperheille se on mainio asuinpaikka, jossa kaikki löytyy läheltä.

Kuuluisia henkilöitä, jotka asuneet Vapaala - Friherrs alueella

  • Matti Uolevi Kassila Professori Matti Uolevi Kassila (12. tammikuuta 1924 Keuruu – 13. joulukuuta 2018 Vantaa) oli suomalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä kirjailija. Hän kuului 1950- ja 1960-luvun huomattavimpiin suomalaisiin elokuvantekijöihin. Kassilan tunnetuin työ lienee Komisario Palmu -elokuvien sarja. Muita maineikkaita ohjauksia ovat Radio tekee murron, Sininen viikko, Elokuu, Tulipunainen kyyhkynen sekä Ihmiselon ihanuus ja kurjuus. Elokuvaohjaaja Matti Kassila (1924-2018) asui yli 30 vuotta Vantaan Rajatorpassa.
  • Lasse Erik Pöysti professori Lasse Erik Pöysti (24. tammikuuta 1927 Sortavala – 5. huhtikuuta 2019 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä, ohjaaja, teatterinjohtaja ja käsikirjoittaja. Hän näytteli sekä suomeksi että ruotsiksi. Vuoden 2012 loka­kuussa Pöysti ilmoitti lopettavansa uransa, ja hän esiintyi viimeisessä näytöksessään Helsingin Kaupunginteatterissa 27. lokakuuta 2012. Vuonna 1952 Lasse Pöysti nai Birgitta Ulfssonin. Nuori­pari muutti Helsingin maalais­kuntaan Friherssin kylään ”pipar­kakku­taloon” kunnallis­tekniikan ulottumattomiin. Vantaan kulttuuripalkinto saaja 1988 näyttelijä Lasse Pöysti. https://fi.wikipedia.org/wiki/Lasse_P%C3%B6ysti
  • Tomi Tuominen on suomalainen toimittaja, juontaja, selostaja ja kartanlukija. Asunut lapsuudessa Vantaan Vapaalan Rajatorpassa kerrostalossa Nuolitiellä. Lähde: Tomi Tuminen https://fi.wikipedia.org/wiki/Tomi_Tuominen. Vantaan Sanomat 29.10.2022: "Lapsuus Rajatorpassa saa hymyn huulille"
  • Mika "Immu" Ilmén on entinen moottoripyöräkerholainen, kuntosali- ja portsariyrittäjä sekä vapaaottelija-ammattilainen. Asunut lapsuudessa Vantaan Vapaalan Rajakylässä kerrostalossa. Lähde: Mika Ilmén https://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Ilm%C3%A9n. Vantaan Sanomat 29.10.2022, sivu 22.

media.geni.com/p13/99/35/40/aa/5344486050c82e42/vaestokartta_31_original.jpg?hash=d8fd0564b557019bdee0902776e36d3da843779f96dc847125226b3f8931037b.1716447599 https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...

Lähdetiedot:
Vapaala https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaala
Vapaala ja Rajatorppa https://www.vantaa.fi/asuminen_ja_ymparisto/kaavoitus_ja_maankaytto...
Vantaan väestö 31.12.2020 https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...
Helsingin pitäjä Helsinge 1989 Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kulttuuripalkinto https://fi.wikipedia.org/wiki/Vantaan_kulttuuripalkinto
Vantaa alueittain v. 2015 https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/em...
Vantaan seurakuntien hautausmaat https://www.vantaanseurakunnat.fi/hautausmaat/hautahaku
Vapaalan omakotiyhdistys Tietoa Vapaalasta https://www.omakotiliitto.fi/jasenyhdistykset/suomen_omakotiliiton_...

Projekti aloitettu 27.01.2022. Ethän poista projektin aloituspäivämäärää!