Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Paavilanmäki, Kirvu

view all

Profiles

  • Eino Ovaska (1915 - 1917)
    Lähteet Kirvun seurakunnan arkisto - Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1907-1916 (I C:7), jakso 261, sivu 531: Syyskuussa v. 1915; Kansallisarkisto: / Viitattu 20.12.2021 Kirvun seurakunnan arki...
  • Juho Tuomaanpoika Henttonen (1856 - 1931)
    Kirvun seurakunnan arkisto - Rippikirjat 1881-1890 (I Aa:18, Mertjärvi - Virola), jakso 96, sivu 502: Paavilanmäki 1; Kansallisarkisto: / Viitattu 6.8.2019Kirvun seurakunnan arkisto - Rippikirjat 1890-...
  • Walborg Thomasdotter Ovaska (1850 - d.)
    (syntymä)
  • Petter Mattsson Haikonen (1869 - d.)
    Kirvun seurakunnan arkisto - Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1841-1889 (I C:4), jakso 188: 1869; Kansallisarkisto: / Viitattu 20.10.2021 (syntymä) Kirvun seurakunnan arkisto - I Aa:21 Rippikirjat...

Kirvun kaakkoisosassa, lännessä Kuunjoen ja Kuunjärven, etelässä Helisevän pohjoisrannan sekä idässä Kaukolan ja Kirvun rajan välisellä alueella sijaitsi peräkkäin pitkin joen vartta kolme kylää, Paavilanmäki, Haikola ja Lahdenmaa, jotka muodostivat yhteisen jakokunnan. Sen alueet olivat vesistörikkaita, järviä, lampia ja jokia oli hyvin runsaasti ja loppumattomiin metsäisiä taipaleita ja soita.

Paavilanmäki eli Paavila kuten sitä nimitettiin ennen vanhaan, on ollut Paavilan suvun asuma-aluetta. Ensimmäinen historian piiriin tullut Paavilainen mainitaan asukkaana Alakuunussa vuonna 1543. Vuonna 1635 siellä oli Paavo Paavilaisen tavattoman suuri tila, kokonaista 1 1/2 veroa eli lähes koko kylän alue. Kylä kuului osana Eerikki Antinpoika Trana, till Räisälä ja sitten maaherra Jakob Törnsköld, till Runstorp annetuun lahjoitusalueen. Hänen aikanaan 1668 oli siitä puolen veron suuruinen tila autiota. Sen otti noin vuonna 1673 Jaakko Meronen Merolan kylästä viljelykseen. Merosen mukaan sai sitten numero kolmen kulmakunta nimensä.

Kärpäset tulivat toiselle tilalle samaan aikaan kuin Meroset. Ensimmäinen Kärpäsen isännistä oli nimeltään Olli Heikinpoika, joka mainitaan henkikirjoissa vuonna 1673. Kärpästen kantatalon mukaan on Paavolan toinen kulmakunta saanut nimen.

Kopra, oli aikoinaan ollut Paavilaisen suvun taloa aina 1660-luvulle asti. Sen jälkeen se oli yli neljäkymmentä vuotta ilman asukasta, kunnes noin vuonna 1770 Pärtty Ollinpoika Lyörö muutti kylään. Näyttää siltä kuin pikkuviha olisi ajanut Lyöröt kylästä ja että heti sen jälkeen olisivat Koprat tulleet tilalle.

Vuonna 1818 koko ensimmäinen numero oli Koprilla. Myöhemmin jakaantuivat Paavilanmäen talot yhä useampaan osaan, joten siitä oli tullut suhteellisen suuri kylä.

Paavilanmäen talot ja viimeiset omistajat
Kopra, Juho ja Tuomas Henttonen
Harjula, Antti Kopra
Koivula, Helena Teräväinen
Lavakorpi, Matti Virolainen, Maria Tortolainen
Kalliola, Yrjö Ovaska perilliset
Mäkiranta, Matti Ovaska, Pekka Sire´n
Aatamila, Eva Akkanen, Matti Kärpänen perilliset
Peltola, Aatami Menna
Setälä, Hilja ja Aatami Menna
Uutela, Hilja Kärpänen sekä Hilma ja Juho Menna
Nipro, Juho Hynnisen perikunta
Eerikkälä ja Vilhelmilä, Joakim ja Helena Illi, Aina Rautama sekä Viljo ym. Kuisma
Rauhala, Katri ym. Illi
Meronen, Matti Niukkanen
Meronen, Eino Hyväkkä
Toivola, Selim Poutanen, Ville Viitanen
Saarela, Tuomas Hämäläinen, Juho Uimonen
Hakala, Heikki Hämäläinen
Rauhala, Einar Mäkelä, Paavo Meriläinen perilliset, Eeva Kiuru ym.
Salmela, Juho Meriläinen

Lähde: Kirvun kirja/Aulikki Ylönen