Start your family tree now Is your surname Rosenlew?
There are already 93 genealogy profiles with the Rosenlew surname on Geni. Join now to find your relatives.

Rosenlew Genealogy and Rosenlew Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Rosenlew surname

Rosenlew, i sköldebrevet från 1682, Rosenklow! Vilket var en felskrivning, ett misstag.

Om vapnet är konstruerat för att illustrera namnet eller om vapnet är äldre än namnet är inte känt. Lejon (på platt tyska och på polska Lev/Lew) med tre röda rosor i sin tass. En gren av den stora baltiska släkten von Rosen (sv. adl. ointrod) fick sköldebrev redan redan 1617 med en vapenbild som skiljer sig bara till färgerna (bl.a. rosorna är vita). Släktgrenen upphöjdes senare till tysk-romersk riksfriherrlig och ungersk friherrlig med oförändrad vapensköld (i rysk tjänst, gods i Ryssland och Bessarabien, fortlever måhända). Inget samband med släkten Rosenlew har påvisats och vapenbilden innehåller allmänt använda symboler som därför varken bevisar eller utesluter släktskap.

Släkten Rosenlews stamfar, född i Pommern troligen i staden Slawe (Slavno, nuv. Polen), var den första bäraren av namnet. Före adlandet torde hans släktnamn ha varit Vanzelow, men stamfadern kallas i källorna också von Slawe, von Schlow. Släkten Vanzelow fortlever i Tyskland och USA.

Jfr. Adl.ätten von Zelow, Daniel Zelow född i Kassubien, (samma trakter där släkten Vanzelow, Rosenlew eventuellt hade sin rötter) inkom till Sverige i slutet av 1500-talet, och där naturaliserade adelsmän.