Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Hännilä, Hiitola

« Back to Projects Dashboard

Top Surnames

view all

Profiles

  • Hilkka Mikontytär Kuikka (1915 - d.)
    Hiitolan seurakunnan arkisto - Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1901-1916 (I C:12), jakso 222; Kansallisarkisto: / Viitattu 3.1.2019

Sivusto on rakenteilla.

  • Historia
  • Maisema
  • Kulkuyhteydet
  • Elinkeinot
  • Asukkaat
  • Talot

Rautatieasema rakennettiin Hännilän kylän luoteisosaan lähelle Raivattalan ja Haukkavaaran kylien rajoja. Muut kylät Hännilän ympärillä olivat Ivankoski, Alakokkola, Kirkonkylä ja Hiitolankylä. Kylän vesirajoina olivat Hiitolankylän puolella Hiitolanjärven Pantsarlahti sekä Alakokkolan, Ivankosken ja Haukkavaaran puolella Kokkolanjoki. Sahakoskelle oli asemalta matkaa 1 km, Hännilän kartanoon 3 km ja Hiitolan kirkolle noin 5 km. Alkuaan Hännilän kylä kuului suurin piirtein kokonaan Hännilän kartanon alueeseen ja tästä sai kylä nimensä. Kylännimi Hännilä perustuu sukunimiin Hänni, Hänninen tai Hännikäinen ja ne taas puolestaan linnunnimeen hänni (virol. änn), mikä merkitsee merilokkia.

Hännilän kartano rakennuksineen ja laajoine peltoineen sijaitsi kylän kaakkoisosassa lähellä Kirkonkylää Hiitolanjärven rannalla. Aseman seutu oli ennen rautatien rakentamista suoperäistä metsämaata, joskin alueen reunamilla oli vaihtelevaa maastoa, jopa näköalapaikkoja, kuten Sahakosken jokimaisema, Hännilän kartanon vanhat viljelysalueet, Pantsarlahden järvimaisemä ja aseman vieressä kohoava kuuluisa Linnavuori Raivattalan lammen päässä, Haudanlhden pohjukassa. Kattilamaisen maastonsa vuoksi aseman tienoo, ns. Linnasuo, oli ahdas,joten siihen sellaisenaan ei olisi mitenkään voinut kasvaa ja kehittyä sellaista suurta, noin 3000 asukkaan asutuskeskusta, jollainen se oli jo 1930-luvulla, mutta kunta osti Hännilän kartanolta maita eräiden kunnallisten laitosten, kuten kunnan virastotalon, keskuskansakoulun, lääkärintalon, apteekin ym. rakennusten sijoittamista varten tähän kunnan keskukseen sekä myöhemmin vielä ns. Kanteikon alueen kunnan vastaisia tarpeita varten.

Erinomaisten liikenneolojen lisäksi vaikutti aseman seudun räjähdysmäiseen kasvuun siis, kuten sanottu, kunnan virastojen siirtäminen kirkolta asemalle. Kun kaikki tiet ikäänkuin johtivat tähän keskukseen, alkoi siihen kohota myös uusia liike- ja tavarataloja, joten kylään alkoi siirtyä kiihtyvällä vauhdilla rautatieläisten lisäksi liikkeiden johtajia ja muuta henkilökuntaa, käsi- ja sekatyöläisiä, leipureita, ravintoloitsijoita, hotellin ja majatalon pitäjiä jne.

(tekstiä voi muokata)

  

Talot Hännilä

1. Jorosenmäki

2. Sokeronmäki eli Hovi

3. Kurosenmäki

4. Sikiönmäki

5. Tattarmäki

6. Sahakoski

7. Lankinen

8. Riikonen

Lähteet: