Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Vaavoja, Hiitola

« Back to Projects Dashboard

Sivusto on rakenteilla.

www.finna.fi/Cover/Show?id=musketti.M012%3AHK19451228%3A24.25&index=0&size=large
Hiitolan Vaavojan kylän kansakoulu, Vaavoja, Hiitola 1920-30-luku, National Board of Antiquities - Musketti, Collection: Historian kuvakokoelma, Karjalan Liiton kokoelma (CC BY 4.0)

 • Historia
 • Maisema
 • Kulkuyhteydet
 • Elinkeinot
 • Asukkaat
 • Talot

Vaavojan kylä oli ikivanhaa hiitolalaista peltoaluetta, missä maanviljelyä on varmaan harjoitettu suunnilleen yhtä kauan kuin niissä rantakylissäkin, joissa jo kivikauden ihminen asui ja rakenteli, sillä jo kylän asema Veijalanjärven ja Hiitolanjärven välisellä kannaksella, kuten Kirkonkylänkin, on sellainen, mikä viehätti jo muinaiskarjalaista. Kun Vaavoja maaperältään lisäksi vanhana merenpohjana on pitäjän hedelmällisimpiä seutuja, ei ole ihme, jos se on asutettu jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Vaavojan kylä sijaitsi Hiitolasta Käkisalmeen vievän maantien sekä rautatien kahtapuolen parin kilometrin päässä Hiitolan kirkolta.

Ei ole sattuma, että juuri Vaavojalle perustettiin Hiitolan ensimmäinen kansakoulukin sata vuotta sitten 1871, sillä paikkakunta vanhana talonpoikaissivistyksen kehtona oli eräänlainen Hiitolan Ateena. Vaavoja-nimen kantasanan vartalo tuntuu viittaavan hyvin vanhaan houkutusta tai viettelystä merkitsevään vaavitus tai vaavittelu-sanaan. Kanteletarkin puhuu pahan vaimon vaavituksista. Mikäli tämä Vaavoja-nimen etymologia on oikea, liittyy paikannimi Vaavoja elimellisesti Hiitolan muuhun myyttiseen sanastoon, sillä nimi Hiitola on jo myyttinen, samoin Kirkonkylän toisella puolella olevat Hiiden mäet, ja läheisiltä vesiltä on kerrottu tarinoita näkistä, joka vesikivellä hiuksiaan kammaten houkutteli ihmisiä valtakuntaansa.

Vaavoja-nimi, nykykielelle käännettynä Houkutusoja, Viettelyoja, Maanitteluoja, näyttäisi siis liittyvän juuri näihin houkutuksiin ja viettelyksiin. Nimen pohjana voisi olla myös henkilönnimi Vavul, Vaava, josta muoto Vaavaoja > Vaavoja. Näillä Laatokan, Veijalanjärven, Hiitolanjärven ja Tausjärven välisillä kannaksilla, joille Vaavojan kyläkin sijoittuu, samoin kuin Hömmössä, Kuoksjärvellä ja Marjakosken suunnalla, käytiin kiivaimmat taistelut Hiitolan valtauksessa jatkosodan alkupuolella. Mutta kun etelään johtavat tiet tukkeutuivat, vetäytyi osa vihollisjoukoista Kilpolan saaristoon, mistä niitä oli evakuoitu laivoilla.

(tekstiä voi muokata)

          

Waavoja

1. Laitinen

2. Pirhonen

3. Kuronen

4. Huuhka

http://www.sukuhistoria.fi/wiki/index.php/Hiitola

Lähteet: