Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Lipola, Hiitola

« Back to Projects Dashboard

Sivusto on rakenteilla.

  • Historia
  • Maisema
  • Kulkuyhteydet
  • Elinkeinot
  • Asukkaat
  • Talot

Lipolan kylä sijaitsi Hiitolan asemalta ja kirkolta Käkisalmeen vievän maantien kahtapuolen lähellä Laatokan rantaa. Aivan rantaan asti se ei kuitenkaan ulottunut, vaan Kopsalan ja Pukinniemen kylät muodostivat maakaistaleen Lipolan kylän ja Laatokan vesien välille. Asemalta oli Lipolaan matkaa noin 11-12 km.

Kylän maasto poikkesi esim. Vaavojan ja monen muun rantapuolen kylän maastosta siinä, että siellä oli hiekkakankaita ja harjuja, jotka kuuluivat siihen selänteeseen, mikä kulki Veijalan järven sivuitse Laatokalle. Markkinamiehetkin puhuivat aina Hannolan kankaasta. Kylää ympäröivät Kopsalan, Pukinniemen ja Veijalan kylät. Kirkolta oli Lipolaan matkaa kuutisen kilometriä.

Lipolan läpi risteilivät Karjalan kannaksen monet tärkeät valtatiet: 1) Sortavalasta ja Kurkijoelta Paksujalan kautta Käkisalmeen, Viipuriin ja Pietariin vievä tie, 2) Viipurin Ilmeen, Hiitolan aseman ja Hiitolan Kirkonkylän kautta Käkisalmeen ja Kannakselle vievä tie sekä 3) Kopsalan kautta Hiitolan rantakylistä kirkolle ja asemalle vievä tie. Nämä seikat sekä se, että Lipolassa oli kuivaa kangasmaata, saivat aikaan sen, että tuli Lipola merkittäväksi markkinapaikaksi, missä toukokuun 2. päivänä pidettiin vuotuiset Hannolan markkinat.

(tekstiä voi muokata)

Talot Lipola

1. Lipola

http://www.sukuhistoria.fi/wiki/index.php/Hiitola

Lähteet: