Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Kylä Mäntlahti eli Mäntylahti (Mentelax), Vehkalahti, nyk. Hamina

« Back to Projects Dashboard

Tämä projekti on Vehkalahden pitäjän ja kunnan, nykyisin Haminan kaupungin Mäntlahden eli Mäntylahden kylän (Mentelax) kyläprojekti. Kylän kiinteistörekisteritunnus alkaa numeroilla 75-420-

Tilat:
1. Ristola
2. Yrjönen
3. Mänttäri
4. Tolsa
5. Sipilä

Perustettu 26.9.2019 / Toni Näppi

Projekteihin liittyminen: kullakin projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Projektin tarkoituksena on kerätä yhteen projektialueella syntyneiden, kuolleiden tai asuneiden henkilöiden Geni-profiileja ja rakentaa yhteistä sukupuuta.

Mäntlahti on kylä Haminassa. Se sijaitsee noin 12 kilometriä kaupungin keskustasta kaakkoon, Suureen rantatiehen kuuluvan Museotien varrella.

Historia

Ensimmäinen maininta Mäntlahdesta löytyy vuodelta 1458. Tuolloisessa asiakirjassa määritellään Vehkalahden pitäjän kaakkois- ja eteläosan kylien rajoja. Mäntlahden katsottiin 1500-luvun puolivälissä kuuluvan toisinaan Vehkalahden ja toisinaan Virolahden alueeseen. Tuolloin Mäntlahden isännät olivat ammatiltaan maanviljelijöitä, kalastajia ja kippareita.

1700-luvulla Mäntlahden taloista muodostui kaksi herrasviljelystä. Nämä yhdistettiin myöhemmin yhdeksi suurtilaksi. Tämän kartanon päärakennus rakennettiin vuonna 1851 vanhan Ristolan talon tontille, kylän pääasutuksen ulkopuolelle.

Mäntlahden vanhat tonttimaat ovat edelleen asuttuja. Vanhakylän tontilla on peltojen ympäröimää maalaisasutusta ja rakentamattomilla alueilla on mahdollisesti säilynyt jäänteitä aiemmista asutusvaiheista.[Wikipedia]

Vanha Kuninkaantie Viipurista Turkuun kulkee Mäntlahden kylän läpi, Sutinvuoren ohituksen jälkeen tulee tien lounaspuolelle näkyviin Mäntlahden Kylänlahti , jonka takana sijaitsee Santasen niemenkärki, Halssinsaari ja Pyötsaari. Kylänlahden pohjoispuolella kuninkaantie ylittää Rantajoen.
Tietä pitkin < edellinen kylä Sydänkylä, seuraava > kylä Brakila.

Rekisteröidy kyläprojektin lisäksi kokonaisuuksiin :