

Tähän projektiin voi etsiä ja lisätä Enonkosken kunnassa asuneiden, eläneiden ja kuolleiden henkilöiden profiileja. Toivotaan, että profiilit liitettäisiin samalla Savo- ja Suomi ja Karjala -projekteihin
Enonkoski Esittelyosa
Enonkoski on pieni itsenäinen kunta Itä-Savossa. Nykyisin Enonkosken ainoa rajanaapuri on Savonlinna [1], mutta ennen nykyisen ajan kuntaliitoksia sen naapurikuntia olivat Sääminki, Kangaslampi, Heinävesi, Savonranta ja Kerimäki.
Enonkoski on perustettu 1800-luvun lopulla Kerimäen, Rantasalmen, Heinäveden ja Säämingin osista. Suurin osa Enonkoskea kuului ennen oman seurakunnan perustamista Kerimäkeen.
Pohjois-Savo
Iisalmi I
Juankoski |
Kaavi I
Karttula |
Keitele |
Kiuruvesi I
Kuopio I
Lapinlahti I
Leppävirta I
Maaninka |
Muuruvesi I
Nilsiä I
Pielavesi |
Rautalampi I
Rautavaara |
Riistavesi I
Siilinjärvi |
Sonkajärvi ja Rutakko |
Suonenjoki I
Säyneinen I
Tervo I
Tuusniemi |
Varkaus I
Varpaisjärvi |
Vehmersalmi I
Vesanto I
Vieremä I
Etelä-Savo
Anttola I
Haukivuori I
Heinävesi I
Hirvensalmi I
Joroinen I
Juva I
Jäppilä I
Kangasniemi I
Kerimäki I
Mäntyharju I
Mikkeli I
Pertunmaa I
Pieksämäki I
Pieksänmaa I
Punkaharju I
Puumala I
Rantasalmi I
Ristiina I
Sääminki I
Savonlinna I
Savonranta I
Sulkava I
Suomenniemi I
Virtasalmi I
Hanhijärvi,
Hyypiäniemi,
Ihamaniemi,
Jokisivu,
Kangassaari,
Karvila,
Kattilamäki,
Kirkonkylä,
Laasala,
Muhola,
Paakkunala,
Pihlasmäki,
Riikola,
Vuorikoski,
Simanala
M. Schjerfbeckin suunnittelema, vuonna 1886 vihitty Enonkosken puukirkko / Museovirasto - Musketti
Enonkosken seurakunnan syntyyn vaikutti ratkaisevasti Enonkosken sahan perustaminen. Saha aloitti toimintansa vuonna 1777, ja se joutui vuodesta 1825 viipurilaisen kauppaneuvoksen Timofei Tichanoffin haltuun. Myöhemmin sahan omistivat hänen poikansa. Kauppahuone laajensi sahan toimintaa siirtämällä sinne Säämingin Naistenlahden sahausoikeudet, ja teollinen toiminta seudulla laajeni edelleen, kun Kangassaaren lasitehdas perustettiin vuonna 1857. Enonkoski olikin Vanhan Kerimäen johtava teollisuuskeskus.
Oman seurakunnan perustaminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 1858. Tuolloin eräänä syyskuun lopun sunnuntaina kahdeksan Kerimäen kirkosta palaamassa ollutta sahalaista hukkui Enonveden selällä Mehto- ja Rokkasaarien välissä. Saatuaan tiedon onnettomuudesta Viipuriin Michael Tichanoff ilmoitti ryhtyvänsä toimiin oman kirkon rakentamiseksi tehdasyhteisölle. Senaatti teki 5.6.1859 päätöksen Enonkosken tehdasseurakunnan perustamisesta. Samassa yhteydessä tehdasseurakunnan väelle perustettiin myös kansakoulu [2].
Tichanoffin kauppahuone ajautui konkurssiin vuonna 1872, minkä jälkeen tehdasseurakunnan saarnaajalla ei ollut enää palkanmaksajaa. Jumalanpalvelusten pitäminen jäi pääasiassa lukkarin tehtäväksi, minkä lisäksi Kerimäen vt. kirkkoherra Stråhlman kävi Enonkoskella pitämässä jumalanpalveluksen noin kerran kuussa.
Elokuussa 1875 tuomiokapituli järjesti Enonkoskella pitäjänkokouksen, jossa selvitettiin asukkaiden halukkuutta liittyä uuteen rukoushuonekuntaan. Senaatti teki päätöksen rukoushuonekunnasta 16.11.1876, ja siihen liitettiin sahan ja lasitehtaan lisäksi seuraavat talot [3]:
Maaherra teki päätöksen itsenäisen Enonkosken kunnan perustamisesta maaliskuussa 1882. Senaatti teki ennakkopäätöksen rukoushuoneseurakunnan muuttamisesta itsenäiseksi seurakunnaksi 20.9.1894, mutta se toteutui vasta toukokuun alussa 1909 [4]. Vuodesta 1909 lähtien Enonkoski on siis toiminut kokonaan itsenäisenä kuntana ja seurakuntana.
Kunnallisesti Enonkoski on edelleenkin itsenäinen, mutta Enonkosken seurakunta liitettiin 1.1.2013 osaksi Savonlinnan seurakuntaa, ja jatkoi toimintaansa Savonlinnan kappeliseurakuntana [5].
Enonkosken naapurikunta Savonranta liittyi Savonlinnaan vuoden 2009 alussa. Koska kuntaliitos vaati yhteisen kuntarajan, eikä Savonrannalla ja Savonlinnalla sellaista ollut, liitettiin alueita yhdistämään Enonkosken pohjoisosasta 31,24 neliökilometrin kokoinen maa- ja vesikaistale uuteen Savonlinnan kaupunkiin. Kun myös Kerimäki ja Punkaharju vuoden 2013 alusta liitettiin Savonlinnaan, Enonkoski jäi alueeltaan kokonaan Savonlinnan ympäröimäksi [6].
Viitteet:
[1] Wikipedia: Enonkoski.
[2] Mielonen, Asko: Vanhan Kerimäen historia I:1, s. 599–600.
[3] Mielonen, Asko: Vanhan Kerimäen historia I:1, s. 608.
[4] Mielonen, Asko: Vanhan Kerimäen historia I:1, s. 620.
[5] Savonlinnan seurakunnan www-sivut: Enonkosken kappeliseurakunta ennen ja nyt.
[6] Wikipedia: Enonkoski.
Enonkosken kirkonkirjat ovat tutkittavissa SSHY:n jäsensivuilla
Seurakunnan olemassaoloa edeltävältä ajalta tutkimusta voidaan jatkaa SSHY:n julkaisemista Kerimäen, Heinäveden, Rantasalmen ja Säämingin kirjoista.
Enonkosken aluetta koskevia kirjoituksia Terho Asikaisen blogissa Entisaikaan Itä-Savossa
Wikipedia-artikkeli:
Enonkosken alueen paikallishistoriat:
1. Kerimäestä ja Säämingistä erotetun alueen osalta:
2. Heinävedestä erotetun alueen osalta (Ihamaniemen kylä):
Kyläkirjat ja muu Enonkoskea koskeva paikallishistoriallinen kirjallisuus:
Savon maakuntahistoriat:
Projekti on perustettu 27.12.2017.