Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

  • Ole Nielsen (1782 - 1851)
    Folketelling 1801 Loppa: Ole Nielsen ugift født ca 1783 boplass i Loppa prestegjeld Kirkebok Loppa prestegjeld 1816: viet 1816 Ole Nielsen boplass Hasvik og pike Ane Margrete Andersdatter. Han var va...
  • Ane Margrethe Andersdatter (c.1791 - 1846)
    Begravd "26 August ved Hasvig Anne Margrethe Andersdat. Lensmd. Ole Nilsen Hasvogs Kone 55 Aar." Se Loppa sokneprestkontor, SATØ/S-1339/H/Ha/L0003kirkeMinisterialbok nr. 3, 1820-1848, s. 237 (No. 12). ...
  • Aslak Persen Mienna (1866 - 1937)
  • Moses Eriksson (1830 - 1891)
  • Anne Catharine Olsdatter (c.1752 - d.)

Hasvik Locality Project

Genealogy project for Hasvik, Norway

Hasvik village projects

No village projects yet.

Regional Locality Projects

Finnmark:
Alta I
Berlevåg I Båtsfjord I Gamvik I Hammerfest I Hasvik I Karasjok I Kautokeino I Kvalsund I Lebesby I Loppa I Måsøy I Nesseby I Nordkapp I Nord-Varanger I Polmak I Porsanger I Sør-Varanger I Sørøysund I Talvik I Tana I Vadsø I Vardø Kola Peninsula: Alakurtti I Apatity I Gadzhiyevo I Kandalaksha I Kildinstroy I Kirovsk I Kola I Kovdor I Lovozero I Mezhdurechye I Molochny I Monchegorsk I Murmansk I Murmashi I Notozero I Olenegorsk I Ostrovnoy I Polyarny I Polyarnye Zori I Pushnoy I Severomorsk I Snezhnogorsk I Teriberka I Tumanny I Tuloma I Umba I Ura-Guba I Varzuga I Vidyayevo I Verkhnetulomsky I Zaozyorsk I Zarechensk I Zelenoborsky Lapland: Alatornio I Enontekiö I Inari I Karunki I Kemi I Kemijärvi I Kemi rural municipality I Kittilä I Kolari I Muonio I Pelkosenniemi I Pello I Posio I Ranua I Rovaniemi I Salla I Savukoski I Simo I Sodankylä I Tervola I Tornio I Turtola I Utsjoki I Ylitornio I Norrbotten: Arjeplog I Arvidsjaur I Boden I Edefors I Gällivare I Haparanda I Hietaniemi I Hortlax I Jokkmokk I Jukkasjärvi I Junosuando I Karesuando I Karl Gustav-Karungi I Kiruna I Korpilombolo I Luleå town I Nederkalix I Nederluleå I Nedertorneå I Norrfjärden I Pajala I Piteå town I Piteå rural municipality I Råneå I Tärendö I Töre I Älvsbyn I Överkalix I Överluleå I Övertorneå I Pechenga: Korzunovo I Nikel I Pechenga I Songelsk I Zapolyarny Troms: Andørja I Astafjord I Balsfjord I Bardu I Berg I Bjarkøy I Dyrøy I Gratangen I Harstad I Helgøy I Hillesøy I Ibestad I Karlsøy I Kvæfjord I Kvænangen I Kåfjord I Lavangen I Lenvik I Lyngen I Malangen I Målselv I Nordreisa I Salangen I Sandtorg I Skjervøy I Skånland I Storfjord I Sørreisa I Torsken I Tranøy I Tromsø I Tromsøysund I Trondenes I Ullsfjorden I Øverbygd

Finland and Karelia

Finland and Karelia project

Introduction to Hasvik

Hasvik (Northern Sami: Ákŋoluovtta gielda; Kven: Hasviikan komuuni) is a municipality in Finnmark county, Norway. The administrative centre of the municipality is the village of Breivikbotn. Other villages in the municipality include Breivik, Hasvik, and Sørvær. The population of Hasvik has generally been in steady decline due to problems within the fishing industry. Hasvik is an island municipality with no road connections to the rest of Norway. Hasvik Airport is served with regular connections to Tromsø and Hammerfest, and there is a two-hour ferry crossing to the village of Øksfjord on the mainland, providing access by car.

The 556-square-kilometre (215 sq mi) municipality is the 195th largest by area out of the 422 municipalities in Norway. Hasvik is the 392md most populous municipality in Norway with a population of 1,037. The municipality's population density is 1.9 inhabitants per square kilometre (4.9/sq mi) and its population has increased by 3.2% over the last decade.

General information

The municipality of Hasvik was established in 1858 when the northern part of Loppa Municipality was separated to form this new municipality. The initial population was 506. The borders of the municipality have not changed since that time.

Name

The Old Norse form of the name was probably Hásvík. The first element is then the genitive case of the local mountain name Hár (now Håen) and the last element is vík which means "cove" or "wick". The actual name of the mountain is compared in form with an old oarlock (Old Norse: hár).

Coat of arms

The coat of arms is from modern times; they were granted on 13 July 1984. The arms show a white seagull on a blue background, which was chosen by the municipality as a symbol for the local fishing and fish processing industry which attracts many seagulls.[5]

Churches

The Church of Norway has one parish (sokn) within the municipality of Hasvik. It is part of the Alta prosti (deanery) in the Diocese of Nord-Hålogaland.

[https://en.wikipedia.org/wiki/Hasvik]

Hasviks lokalitetsprosjekt

Slektsforskningsprosjekt for Hasvik.

Hasviks landsbyprosjekter

Ingen byprosjekt ennå.

Regionale lokalitetsprosjekter

Finnmark:
Alta I
Berlevåg I
Båtsfjord I
Gamvik I
Hammerfest I
Hasvik I
Karasjok I
Kautokeino I
Kvalsund I
Lebesby I
Loppa I
Måsøy I
Nesseby I
Nordkapp I
Nord-Varanger I
Polmak I
Porsanger I
Sør-Varanger I
Sørøysund I
Talvik I
Tana I
Vadsø I
Vardø
Kolahalvøya:
Alakurtti I
Apatity I
Gadzjijevo I
Kandalaksja I
Kildinstroi I
Kirovsk I
Kola I
Kovdor I
Lovozero I
Mezjduretsje I
Molotsjnyi I
Montsjegorsk I
Murmansk I
Murmasji I
Notozero I
Olenegorsk I
Ostrovnoj I
Poljarnyj I
Poljarnye Zori I
Pusjnoj I
Severomorsk I
Snezjnogorsk I
Teriberka I
Tumannyj I
Tuloma I
Umba I
Ura-Guba I
Varzuga I
Vidjajevo I
Verhnetulomskij I
Zaoziorsk I
Zaretsjensk I
Zelenoborskij
Lappland:
Alatornio I
Enontekiö I
Inari I
Karunki I
Kemi I
Kemijärvi I
Kemi landkommune I
Kittilä I
Kolari I
Muonio I
Pelkosenniemi I
Pello I
Posio I
Ranua I
Rovaniemi I
Salla I
Savukoski I
Simo I
Sodankylä I
Tervola I
Tornio I
Turtola I
Utsjoki I
Ylitornio I
Norrbotten:
Arjeplog I
Arvidsjaur I
Boden I
Edefors I
Gällivare I
Haparanda I
Hietaniemi I
Hortlax I
Jokkmokk I
Jukkasjärvi I
Junosuando I
Karesuando I
Karl Gustav-Karungi I
Kiruna I
Korpilombolo I
Luleå stad I
Nederkalix I
Nederluleå I
Nedertorneå I
Norrfjärden I
Pajala I
Piteå stad I
Piteå landkommune I
Råneå I
Tärendö I
Töre I
Älvsbyn I
Överkalix I
Överluleå I
Övertorneå I
Petsjenga:
Korzunovo I
Nikel I
Petsjenga
Songelsk I
Zapoljarnyj
Troms:
Andørja I
Astafjord I
Balsfjord I
Bardu I
Berg I
Bjarkøy I
Dyrøy I
Gratangen I
Harstad I
Helgøy I
Hillesøy I
Ibestad I
Karlsøy I
Kvæfjord I
Kvænangen I
Kåfjord I
Lavangen I
Lenvik I
Lyngen I
Malangen I
Målselv I
Nordreisa I
Salangen I
Sandtorg I
Skjervøy I
Skånland I
Storfjord I
Sørreisa I
Torsken I
Tranøy I
Tromsø I
Tromsøysund I
Trondenes I
Ullsfjorden I
Øverbygd

Finland og Karelen

Finland og Karelen -prosjekt

Introduksjon til Hasvik

Hasvik kommune (nordsamisk: Ákŋoluovtta gielda, kvensk: Hasviikan komuuni) er en kommune som ligger i Finnmark. Den grenser i øst mot Hammerfest kommune, og i sør mot Alta og Loppa. Kommunen består av Hasvik, Breivikbotn og Sørvær.

Hasvik kommune består av den vestlige delen av Sørøya og en del av Stjernøya. Kommunens høyeste fjell Kjerringa ligger på Stjernøya, og danner grensepunkt mot Alta kommune.

De fleste innbyggerne lever langs vestkysten av Sørøya. I henhold til tabell 04317 (søk etter grunnkretser) hos SSB hadde kommunen følgende bosettingstall pr. 01.01.2016: Hasvik 471 innbyggere, Breivikbotn 336 innbyggere og Sørvær 239 innbyggere. Totalt hadde Hasvik kommune 1054 innbyggere pr. 1. januar 2016, noe som er en økning i folketallet på 120 personer fra 1. januar 2010 da kommunen hadde 934 innbyggere. Dette utgjør en befolkningsvekst på 12,84 % for perioden 2010-2016, noe som plasserer kommunen på veksttoppen i prosentvis økning i Finnmark fylke.

Hasvik var inntil 1865 del av Loppa kommune.

Hasvik lufthavn har gode flyforbindelser. Widerøe flyr til Tromsø og Hammerfest. Fra Tromsø er det korresponderende avganger til resten av landet. En gjennomgående flyreise til Oslo tar litt over 3 timer. Det er bilferge til Øksfjord på fastlandet, og hurtigbåtforbindelse til Alta og Hammerfest.

Tusenårssted

Kommunens tusenårssted er Sandvika, et friluftsområde som ligger mellom Breivikbotn og Breivik. Navnet har stedet fått på grunn av den storslagne sandstranden som er om lag 350 meter lang i bunnen.

Det er ingen fastboende i Sandvika, men det var tidligere et aktivt samfunn. Fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet var Sandvika et fiskevær med både handel og fiskekjøp. Det var fem familier som da bodde i Sandvika. Disse drev med jordbruk i tillegg til fiske.

Fiskere fra hovedsakelig Lyngen og Skjervøy-distriktet hadde rorbuer her, og bodde i disse når de kom for å delta i fisket i Breivikfjorden.

Fra ca. 1910 begynte aktiviteten i Sandvika å dabbe av, og omkring 1916 var det helt slutt. Alle fremmede fiskere flyttet til Breivikbotn for å ro fiske. Der var det etablert fiskekjøp og havneforholdene var bedre enn i Sandvika.

Under andre verdenskrig ble all bebyggelse i Sandvika brent av tyskerne.

[https://no.wikipedia.org/wiki/Hasvik]

Hasviikan paikkakuntaprojekti

Hasviikan sukututkimusprojekti.

Rekisteröidy paikkakuntaprojektin lisäksi suurempaan kokonaisuuteen, koko Suomen ja Karjalan sukupuuta rakentavaan Suomi ja Karjala -projektiin, sekä soveltuviin kyläprojekteihin (lista alla). Projekteihin liittyminen: kullakin projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Hasviikan kyläprojekteja

Ei vielä kyläprojekteja.

Alueen paikkakuntaprojekteja

Finnmark:
Alattio I
Etelä-Varanki I
Gamvik I
Hammerfest I
Hasviika I
Kaarasjoki I
Kappa I
Koutokeino I
Lappea I
Lebespyy I
Moseija I
Paattivuono I
Pohjois-Varanki I
Porsanki I
Pulmanki I
Päärlyvooki I
Sørøysund I
Talmulahti I
Teno I
Uuniemi I
Valasnuora I
Vesisaari I
Vuoreija
Kuolan niemimaa:
Alakurtti I
Apatiitti I
Gadžijevo I
Hiipinä I
Kantalahti I
Kildinstroi I
Koutero I
Kuola I
Luujärvi I
Mežduretšje I
Molotšnyi I
Montšegorsk I
Murmansk I
Murmaši I
Nuorttijärvi I
Olenegorsk I
Ostrovnoi I
Poljarnyi I
Poljarnyje Zori I
Pušnoi I
Severomorsk I
Snežnogorsk I
Tumannyi I
Turjanperä I
Tuuloma I
Umpi I
Uura I
Varzuga I
Vidjajevo I
Ylä-Tuuloma I
Zaozjorsk I
Zaretšensk I
Zelenoborski
Lappi:
Alatornio I
Enontekiö I
Inari I
Karunki I
Kemi I
Kemijärvi I
Kemin maaseurakunta I
Kittilä I
Kolari I
Muonio I
Pelkosenniemi I
Pello I
Posio I
Ranua I
Rovaniemi I
Salla I
Savukoski I
Simo I
Sodankylä I
Tervola I
Tornio I
Turtola I
Utsjoki I
Ylitornio I
Norrbotten:
Alakainuu I
Alaluulaja I
Alatornio I
Arjeplog I
Arvidsjaur I
Boden I
Edefors I
Haaparanta I
Hietaniemi I
Hurttalahti I
Jokimukka I
Jukkasjärvi I
Junosuvanto I
Jällivaara I
Kaaresuvanto I
Karl Gustav-Karunki I
Kiiruna I
Korpilompolo I
Luulajan kaupunki I
Norrfjärden I
Pajala I
Piitimen kaupunki I
Piitimen maalaiskunta I
Rauna I
Täräntö I
Töre I
Ylikainuu I
Yliluulaja I
Ylitornio I
Älvsbyn I
Petsamo:
Korzunovo I
Nikkeli I
Petsamo I
Suonikylä I
Zapoljarnyi
Tromssa:
Andørja I
Astafjord I
Berg I
Bjarkøy I
Dyrøy I
Gratangen I
Harstad I
Helgøy I
Hillesøy I
Ibestad I
Kaivuono I
Kalsa I
Kierua I
Kvæfjord I
Lavangen I
Lenvik I
Malankivuono I
Moskivuono I
Målselv I
Naavuono I
Omasvuono I
Paatsivuono I
Perttula I
Raisi I
Raisivuono I
Salangen I
Sandtorg I
Skånland I
Torsken I
Tranøy I
Tromssa I
Tromsøysund I
Trondenes I
Yykeä I
Øverbygd

Suuremmat kokonaisuudet

Suomi ja Karjala -projekti

Johdanto Hasviikaan

Hasvik (kveniksi Hasviika, saameksi Ákŋoluokta) on kunta Finnmarkin läänissä Pohjois-Norjassa. Keskustaajama Hasvik sekä Sørvær ja Breivikbotn sijaitsevat Norjan rannikolla Jäämerellä Sørøyan saarella, jolla sijaitsee suurin osa kunnan maapinta-alasta. Sørøyan saarella kunta rajoittuu idässä Hammerfestin kuntaan. Pieni osa kunnasta sijaitsee paljon etelämpänä sijaitsevan Stjernøyan (kveniksi Siernöijä) saaren luoteiskulmassa. Stjernøyan saarella kunta rajoittuu idässä ja etelässä Alattion kuntaan, sekä lounaassa Lappean kunnan pieneen osaan.

Tammikuussa 2013 tehdyn väestönlaskennan mukaan Hasvikin kunnassa oli 1 023 asukasta.

[https://fi.wikipedia.org/wiki/Hasvik]