Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Severomorsk Locality Project

Genealogy project for Severomorsk, Russia.

Severomorsk village projects

No village projects yet.

Regional Locality Projects

Finnmark:
Alta I
Berlevåg I Båtsfjord I Gamvik I Hammerfest I Hasvik I Karasjok I Kautokeino I Kvalsund I Lebesby I Loppa I Måsøy I Nesseby I Nordkapp I Nord-Varanger I Polmak I Porsanger I Sør-Varanger I Sørøysund I Talvik I Tana I Vadsø I Vardø Kola Peninsula: Alakurtti I Apatity I Gadzhiyevo I Kandalaksha I Kildinstroy I Kirovsk I Kola I Kovdor I Lovozero I Mezhdurechye I Molochny I Monchegorsk I Murmansk I Murmashi I Notozero I Olenegorsk I Ostrovnoy I Polyarny I Polyarnye Zori I Pushnoy I Severomorsk I Snezhnogorsk I Teriberka I Tumanny I Tuloma I Umba I Ura-Guba I Varzuga I Vidyayevo I Verkhnetulomsky I Zaozyorsk I Zarechensk I Zelenoborsky Lapland: Alatornio I Enontekiö I Inari I Karunki I Kemi I Kemijärvi I Kemi rural municipality I Kittilä I Kolari I Muonio I Pelkosenniemi I Pello I Posio I Ranua I Rovaniemi I Salla I Savukoski I Simo I Sodankylä I Tervola I Tornio I Turtola I Utsjoki I Ylitornio I Norrbotten: Arjeplog I Arvidsjaur I Boden I Edefors I Gällivare I Haparanda I Hietaniemi I Hortlax I Jokkmokk I Jukkasjärvi I Junosuando I Karesuando I Karl Gustav-Karungi I Kiruna I Korpilombolo I Luleå town I Nederkalix I Nederluleå I Nedertorneå I Norrfjärden I Pajala I Piteå town I Piteå rural municipality I Råneå I Tärendö I Töre I Älvsbyn I Överkalix I Överluleå I Övertorneå I Pechenga: Korzunovo I Nikel I Pechenga I Songelsk I Zapolyarny Troms: Andørja I Astafjord I Balsfjord I Bardu I Berg I Bjarkøy I Dyrøy I Gratangen I Harstad I Helgøy I Hillesøy I Ibestad I Karlsøy I Kvæfjord I Kvænangen I Kåfjord I Lavangen I Lenvik I Lyngen I Malangen I Målselv I Nordreisa I Salangen I Sandtorg I Skjervøy I Skånland I Storfjord I Sørreisa I Torsken I Tranøy I Tromsø I Tromsøysund I Trondenes I Ullsfjorden I Øverbygd

Finland and Karelia

Finland and Karelia project

Introduction to Severomorsk

Severomorsk (Russian: Северомо́рск), previously known as Vayenga (Ваенга), is a closed town in Murmansk Oblast, Russia. Severomorsk is the main administrative base of the Russian Northern Fleet. The town is located on the coast of the Barents Sea along the Kola Bay 25 kilometers (16 mi) northeast of Murmansk, the administrative centre of the oblast, to which it is connected by railway and a motorway.

History

Early settlement

The first settlement on the site of the modern city arose between 1896 and 1897. It was named Vayenga (Ваенга), after the river, the name of which itself comes from the Sami "vayongg", meaning "doe" or "reindeer". In 1917, only thirteen people lived in the settlement, who engaged in hunting, fishing and animal husbandry.

The founding of the Northern Fleet Base

In 1926, the Murmansk office of logging was founded, one of the artels of which was sent to Vayenga. A barracks, a dormitory, and a banya were built, and a telephone line was laid through the village. In 1933, the bay was chosen as one of the bases for the newly created Northern Fleet. From 1934 and until the beginning of World War II, wooden and brick buildings, as well as military installations, were built in the settlement, and a naval aviation airfield was built in the neighbouring bay. From August 1941, all construction was suspended.

After the end of the war, construction was resumed. Vayenga, taking into account the existing arrangement, was chosen as one of the main bases of the Northern Fleet. On September 1, 1947, staff and management of the Northern Fleet were relocated from Polyarny to Vayenga. Also in 1947, the first secondary school in the city was opened. The population of Vayenga was then 3,884. In 1948, Vayenga's village Soviet of deputies of workers was opened.

Severomorsk

On April 18, 1951, Vayenga received town status and was renamed to Severomorsk, from the Russian "sever" (север), meaning "north", and "more" (море), meaning "sea". By the 1960s, the city was already thoroughly equipped. The city had its own bakery, sausage factory, and soft drink bottling plant, and a swimming pool was being built. On November 26, 1996, by the decree of the President of Russia, the city of Severomorsk, as a major naval base, was converted into a closed city. Settlements that have been merged into it include Safonovo, Roslyakovo, Safonovo-1, Severomorsk-3, and Shchukozero.

[https://en.wikipedia.org/wiki/Severomorsk]

Проект местности г. Североморск (Кольский полуостров, Россия)

Генеалогический проект г. Североморск и его окрестностей.

В дополнение к этому местному проекту, пожалуйста, зарегистрируйтесь также на главной странице
проекта Финляндия и Карелия.

Проекты деревни г. Североморск

Местные проекты близлежащих регионов

Финнмарк:
Алта I
Берлевог I
Ботсфьорд I
Гамвик I
Хаммерфест I
Хасвик I
Карасйок I
Кёутукейну I
Квалсунн I
Лебесбю I
Лоппа I
Мосёй I
Нессебю I
Нордкап I
Норд-Варангер I
Полмак I
Порсангер I
Сёр-Варангер I
Сёрёйсунн I
Талвик I
Тана I
Вадсё I
Вардё
Кольский полуостров:
Алакуртти I
Апатиты I
Гаджиево I
Кандалакша I
Кильдинстрой I
Кировск I
Кола I
Ковдор I
Ловозеро I
Междуречье I
Молочный I
Мончегорск I
Мурманск I
Мурмаши I
Нотозеро I
Оленегорск I
Островной I
Полярный I
Полярные Зори I
Пушной I
Североморск I
Снежногорск I
Териберка I
Туманный I
Тулома I
Умба I
Ура-Губа I
Варзуга I
Видяево I
Верхнетуломский I
Заозёрск I
Зареченск I
Зеленоборский
Лапландия:
Алаторнио I
Энонтекиё I
Инари I
Карунки I
Кеми I
Кемиярви I
Кеми сельский муниципалитет I
Киттиля I
Колари I
Муонио I
Пелкосенниеми I
Пелло I
Посио I
Рануа I
Рованиеми I
Салла I
Савукоски I
Симо I
Соданкюля I
Тервола I
Торнио I
Туртола I
Утсйоки I
Юлиторнио I
Норрботтен:
Арьеплуг I
Арвидсъяур I
Буден I
Эдефорс I
Елливаре I
Хапаранда I
Хиетаниеми I
Хуртлакс I
Йокмокк I
Юккасъярви I
Юносуандо I
Каресуандо I
Карл Густав-Карунги I
Кируна I
Корпиломболо I
город Лулео I
Недеркаликс I
Недерлулео I
Недерторнео I
Норрфярлен I
Паяла I
город Питео I
Питео сельский муниципалитет I
Ронео I
Тярендё I
Тёре I
Эльвсбюн I
Ёверкаликс I
Ёверлулео I
Ёверторнео I
Печенга:
Корзуново I
Никель I
Печенга I
Сонгелск I
Заполярный
Тромс:
Андёрья I
Астафьорд I
Балсфьорд I
Барду I
Берг I
Бьяркёй I
Дюрёй I
Гратанген I
Харстад I
Хельгёй I
Хиллесёй I
Ибестад I
Карлсёй I
Квефьорд I
Квенанген I
Кофьорд I
Лаванген I
Ленвик I
Люнген I
Маланген I
Молсэльв I
Нуррейса I
Саланген I
Саннторг I
Шервёй I
Сконланн I
Стурфьорд I
Сёррейса I
Торскен I
Транёй I
Тромсё I
Тромсёйсунн I
Тронденес I
Улсфьорд I
Ёвербюгд

Более крупный объект

Проект Финляндия и Карелия

Введение в г. Североморск

Северомо́рск — город в Мурманской области России, центр одноимённого городского округа-ЗАТО.

Расположен на Кольском полуострове, в 25 км к северо-востоку от Мурманска. Морской порт на восточном берегу незамерзающего Кольского залива Баренцева моря. Связан с Мурманском железнодорожной линией и автомагистралью. Главная военно-морская база Северного флота России. Шестой по величине город за северным полярным кругом.

Население — 52 255 чел. (2018).

Физико-географическая характеристика

Географическое положение

Североморск расположен на Кольском полуострове за Северным полярным кругом, в зоне распространения многолетнемёрзлых пород, на скалистом восточном побережье Кольского залива Баренцева моря, на берегах губ Варламова и Ваенги.

Климат

Климат умеренно холодный, морской, со сравнительно мягкой зимой и прохладным летом. Средние температуры января — −8 °C, июля — 12 °C. Осадков около — 800 мм в год.

История

Первое поселение возникло на месте нынешнего города в 1896—1897 годах. Поселенцы занимались охотой, рыболовством и скотоводством. В 1917 году в поселении проживало всего 13 человек. Поселение получило название по имени губы и реки — Ваенга. Это название в свою очередь возникло от саамского «вайонгг» — самка оленя, важенка.

Возникновение Базы Северного Флота

В 1926 году в Мурманске была основана контора по заготовке леса, одна из артелей которой была направлена в Ваенгу. В посёлке были построены барак-общежитие, баня, проложена линия телефонной связи.

В 1933 году бухта была выбрана в качестве одной из баз для создаваемого Северного флота.

С 1934 года и до начала Великой отечественной войны в городе были построены деревянные и кирпичные дома, военные объекты, а в соседней губе аэродром морской авиации. С августа 1941 года всё строительство было законсервировано.

По окончании войны строительство было возобновлено. Ваенга, с учётом имеющегося обустройства, была выбрана главным местом базирования Северного флота.

1 сентября 1947 года из Полярного в Ваенгу перебазировались штаб и управление Северного флота.

В том же 1947 году была открыта первая средняя школа. Население Ваенги составило 3884 человека.

В 1948 году в Ваенге впервые был образован поселковый Совет депутатов трудящихся.

Североморск

Североморск, вид на Кольский залив
18 апреля 1951 года рабочий посёлок Ваенга получил новый статус и новое имя — город Североморск.

К 1960-м годам город был уже основательно обустроен — выпускали свою продукцию хлебозавод, колбасная фабрика, цех по производству безалкогольных напитков, вступил в строй плавательный бассейн.

26 ноября 1996 года Указом Президента РФ город Североморск как крупная военно-морская база преобразован в ЗАТО (городской округ) с включением в его подчинение населённых пунктов: посёлки городского типа Сафоново, Росляково, Сафоново-1, Североморск-3, Щукозеро. (см. Городской округ Североморск).

[https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%...]

Severomorskin paikkakuntaprojekti

Severomorskin sukututkimusprojekti.

Rekisteröidy paikkakuntaprojektin lisäksi suurempaan kokonaisuuteen, koko Suomen ja Karjalan sukupuuta rakentavaan Suomi ja Karjala -projektiin, sekä soveltuviin kyläprojekteihin (lista alla). Projekteihin liittyminen: kullakin projektisivulla klikkaa Toiminnot > Liity projektiin.

Severomorskin kyläprojekteja

Ei vielä kyläprojekteja.

Alueen paikkakuntaprojekteja

Finnmark:
Alattio I
Etelä-Varanki I
Gamvik I
Hammerfest I
Hasviika I
Kaarasjoki I
Kappa I
Koutokeino I
Lappea I
Lebespyy I
Moseija I
Paattivuono I
Pohjois-Varanki I
Porsanki I
Pulmanki I
Päärlyvooki I
Sørøysund I
Talmulahti I
Teno I
Uuniemi I
Valasnuora I
Vesisaari I
Vuoreija
Kuolan niemimaa:
Alakurtti I
Apatiitti I
Gadžijevo I
Hiipinä I
Kantalahti I
Kildinstroi I
Koutero I
Kuola I
Luujärvi I
Mežduretšje I
Molotšnyi I
Montšegorsk I
Murmansk I
Murmaši I
Nuorttijärvi I
Olenegorsk I
Ostrovnoi I
Poljarnyi I
Poljarnyje Zori I
Pušnoi I
Severomorsk I
Snežnogorsk I
Tumannyi I
Turjanperä I
Tuuloma I
Umpi I
Uura I
Varzuga I
Vidjajevo I
Ylä-Tuuloma I
Zaozjorsk I
Zaretšensk I
Zelenoborski
Lappi:
Alatornio I
Enontekiö I
Inari I
Karunki I
Kemi I
Kemijärvi I
Kemin maaseurakunta I
Kittilä I
Kolari I
Muonio I
Pelkosenniemi I
Pello I
Posio I
Ranua I
Rovaniemi I
Salla I
Savukoski I
Simo I
Sodankylä I
Tervola I
Tornio I
Turtola I
Utsjoki I
Ylitornio I
Norrbotten:
Alakainuu I
Alaluulaja I
Alatornio I
Arjeplog I
Arvidsjaur I
Boden I
Edefors I
Haaparanta I
Hietaniemi I
Hurttalahti I
Jokimukka I
Jukkasjärvi I
Junosuvanto I
Jällivaara I
Kaaresuvanto I
Karl Gustav-Karunki I
Kiiruna I
Korpilompolo I
Luulajan kaupunki I
Norrfjärden I
Pajala I
Piitimen kaupunki I
Piitimen maalaiskunta I
Rauna I
Täräntö I
Töre I
Ylikainuu I
Yliluulaja I
Ylitornio I
Älvsbyn I
Petsamo:
Korzunovo I
Nikkeli I
Petsamo I
Suonikylä I
Zapoljarnyi
Tromssa:
Andørja I
Astafjord I
Berg I
Bjarkøy I
Dyrøy I
Gratangen I
Harstad I
Helgøy I
Hillesøy I
Ibestad I
Kaivuono I
Kalsa I
Kierua I
Kvæfjord I
Lavangen I
Lenvik I
Malankivuono I
Moskivuono I
Målselv I
Naavuono I
Omasvuono I
Paatsivuono I
Perttula I
Raisi I
Raisivuono I
Salangen I
Sandtorg I
Skånland I
Torsken I
Tranøy I
Tromssa I
Tromsøysund I
Trondenes I
Yykeä I
Øverbygd

Suuremmat kokonaisuudet

Suomi ja Karjala -projekti

Johdanto Severomorskiin

Severomorsk (ven. Североморск) on suljettu kaupunkipiirikunta, kaupunki ja laivastotukikohta Kuolan niemimaalla Murmanskin alueella Venäjällä. Severomorskissa on kalastussatama ja Venäjän pohjoisen laivaston päämaja. Kaupunki sijaitsee 25 kilometriä Murmanskista koilliseen, Kuolanvuonon itärannalla.

Kaupungin väkiluku oli vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan 50 060, koko kaupunkipiirikunnan 67 331. Severomorskin kaupunkipiirikuntaan kuuluvat Severomorskin kaupungin lisäksi kaupunkityyppiset taajamat Rosljakovo (Росляково, 8 696 as. vuonna 2010) ja Safonovo (Сафоново, 5 255 as.) sekä maaseututaajamat Safonovo-1 (Сафоново-1), Severomorsk-3 (Североморск-3) ja Štšukozero (Щукозеро). Maaseutuväestöä oli yhteensä 3 320 henkeä.

Historia

Vajenga-joelle saapuivat ensimmäiset asukkaat 1896–1897. He olivat metsästäjiä, kalastajia ja karjankasvattajia. Kylä nimettiin joen mukaan Vajengaksi (ven. Ваенга), jolla nimellä se tunnettiin vuoteen 1951 saakka. Vuonna 1917 kylässä asui vain 13 henkeä. Paikkakunta kasvoi Muurmannin alueen kehittyessä puutavarakaupan keskukseksi. Puhelinyhteys rakennettiin vuonna 1926 ja kylään perustettiin majoitustiloja.

Vuonna 1933 kylän asema muuttui, kun siitä päätettiin tehdä Neuvosto-Venäjän Pohjoisen laivaston tukikohta. Vuodesta 1934 lähtien alueelle rakennettiin sotilaskohteita, kunnes rakentaminen päättyi 1941 sodan alkuun.

Rakennuskanta uusittiin täysin toisen maailmansodan päätyttyä. Vajengan asemaa vahvistettiin pohjoisen laivaston päätukikohdaksi, johon se siirrettiin Poljarnyista. Asukkaita oli tällöin 3 884 henkeä. Vajengasta tuli taajama vuonna 1948 ja kaupunki 1951, jolloin sen nimi muutettiin Severomorskiksi. Kaupunkiin on ratayhteys ja sinne johtaa valtatie. Vuonna 1959 kaupungissa oli noin 27 000, vuonna 1970 noin 41 000 ja vuonna 1979 noin 50 300 asukasta.

Kaupungissa on ollut elintarvikkeisiin ja kalastukseen liittyvää teollisuutta. Muistomerkki meren sankareille vuodelta 1973 (kuvanveistäjä G. Neroda).

[https://fi.wikipedia.org/wiki/Severomorsk]